ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN BÜYÜMEYİ BÜYÜK DÜŞÜNMELİYİZ! Çocukların sağlıklı gelişimi için büyüme geriliğine ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği öncülüğünde, Novo Nordisk’in koşulsuz desteğiyle “Büyümeyi Büyük Düşünün Projesi” hayata geçirildi.
ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN BÜYÜMEYİ BÜYÜK DÜŞÜNMELİYİZ!
Çocukların sağlıklı gelişimi için büyüme geriliğine ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği öncülüğünde, Novo Nordisk’in koşulsuz desteğiyle “Büyümeyi Büyük Düşünün Projesi” hayata geçirildi.
Anne ve babaları çocuk sağlığında önemli bir gösterge olan boy ve büyüme hızı takibine yönlendirerek büyüme geriliği belirtilerini erken fark edip zaman kaybetmeden hekimlerine başvurmaya davet eden “Büyümeyi Büyük Düşünün” projesi, mesajlarını sosyal medya hesapları ve buyumeyibuyukdusunun web sitesi üzerinden yayınlıyor. Çocuklarının düzenli boy ve büyüme takibi konusunda ailelere pratik bilgiler de veren proje, daha çok çocuğun büyüme yolculuğunda onlara ve ailelerine destek olmayı amaçlıyor.
Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükran Darcan, büyüme geriliğinin doğru zamanda tanısına dikkat çekerken, “Büyümede duraklama çocukluk döneminde fark edilmez ise, bazı hastalıkların göstergesi olması nedeni ile sağlık sorunları gözden kaçabilir. Bu nedenle çocuk büyümesinde şüphe uyandıran gecikmeler yaşandığında doktora danışılması büyük önem arz ediyor” açıklamasını paylaştı.
Prof. Dr. Darcan Büyüme Hormonu Eksikliği (BHE) tedavisi ile ilgili ayrıca şu bilgileri aktardı: “BHE'nin tedavisi sentetik büyüme hormonu ile hormon replasman (eksikliği yerine koyma) tedavisidir. Bu sentetik hormon doğal insan büyüme hormonuna benzer. Büyüme hormon eksikliğinde tedavide amaç boyun en kısa zamanda normal sınırlar içine girmesi, erişkin boyun normal sınırlara ulaşması, tedaviye ait yan ekileri en az yaşanması ve en az masrafla boy hedefine ulaşmaktır. BH tedavisine tanı konar konmaz ve her yaşta başlanabilir. Tedavi ergenlik tamamlanıp kemiklerdeki büyüme merkezleri kapanana kadar devam eder; kızlarda kemik yaşı 14, erkeklerde 16’yı geçince artık büyüme tamamlanmış kabul edilir.”
Çocukların sağlıklı gelişiminde en öncelikli konunun çocukların büyüme takibi olduğunu vurgulayan Novo Nordisk Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem, “Novo Nordisk olarak 100 yıllık mirasımızdan aldığımız güç ve geliştirdiğimiz çözüme odaklı tedavilerle nadir hastalıklarda fark yaratacak çalışmalar yürütüyoruz, büyüme geriliği de bunlardan biri. Büyüme hormonu tedavisinde öncü ilerlemeleri gerçekleştirmemizin üzerinden otuz yılı aşkın bir süre geçti. Güncel durumda tedavilerimiz hâlâ dünyanın dört bir yanındaki insanlara faydalar sağlıyor. Ailelerde büyümenin izlenmesi yönünde farkındalık ne kadar artarsa, bu fayda da o kadar artacak. Ailelerin bu konudaki farkındalıklarını artırmayı hedefleyen Büyümeyi Büyük Düşünün projesi, çocuklarımızın sağlıklı gelişimine katkıda bulanacak önemli bir proje” dedi.
Novo Nordisk Türkiye Nadir Hastalıklar İş Birimi Kıdemli Direktörü Pınar Dumlu ise “Büyüme geriliğine yol açan büyüme hormonu eksikliği, erken tanı ve tedaviyle iyi yönetilebilecek bir hastalıktır. Zamanında doğru teşhis konulması ve tedaviye başlanması, çocukların gelişiminde büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle çocuk gelişiminde şüphe uyandıran gecikmeler yaşandığında, ergenliği beklemeden doktora danışılması gerekir. Çocuk bir üst sınıfa geçtiğinde hala geçen seneki kıyafetlerini giyiyorsa büyüme geriliği kaynaklı olabilir, mutlaka hekime başvurulmalıdır. Tedavinin gecikmesi ya da gerçekleşmemesi durumunda boy kısalığının yanı sıra farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Novo Nordisk olarak koşulsuz desteklediğimiz Büyümeyi Büyük Düşünün projesi ile ailelerde bu farkındalığı artırmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı