Geleceğin inşaat mühendisleri depremle mücadeleye başladı Geleceğin inşaat mühendislerinin deprem bilinciyle yetişmesini hedefleyen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda 6.
Geleceğin inşaat mühendisleri depremle mücadeleye başladı
Geleceğin inşaat mühendislerinin deprem bilinciyle yetişmesini hedefleyen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda 6. kez ödüller sahiplerini buldu. Birincilik ödülünü Erzurum Atatürk Üniversitesi kazandı. Ödül plaketini DASK Yönetim Kurulu Başkanı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı Mete Güler’den alan öğrenciler, para ödülünün yanı sıra Türk Reasürans Özel Ödülü’nün ve üniversitelerine laboratuvar teçhizatı temini için 50 bin TL değerinde ödülün de sahibi oldu. Yarışmada İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ikinci, Yozgat Üniversitesi ise üçüncü olarak para ödülü kazandı.
Törende ayrıca Türk Reasürans Özel Ödülü’nün yanı sıra dört özel ödül daha sahiplerini buldu. İstanbul Teknik Üniversitesi En İyi Mimari Özel Ödülü’nü, Erzurum Atatürk Üniversitesi En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü’nü, Antalya Bilim Üniversitesi En İyi İletişim Becerisi ve En İyi Sunum Ödülü’nü ve Süleyman Demirel Üniversitesi de yarışma katılımcılarının verdiği oylarla belirlenen Yarışma Ruhu Ödülü’nü kazandı.
“Depremin acılarını deprem olduktan sonra unutma eğilimindeyiz”
Genç inşaat mühendisi adaylarının üniversite boyunca edindiği teorik bilgileri bu yarışma sayesinde pratiğe dönüştürdüğünü belirten DASK Koordinatörü Erdal Turgut şöyle konuştu:
“Bugün burada bizimle olan öğrencilerden depremi yaşamış olanlar olduğu kadar hafızasındaki deprem anıları televizyonda gördüklerinden ibaret olanlar da var. Depremler olduktan sonra hatırladığımız bu acıları, depremin üzerinden zaman geçince unutma eğilimindeyiz. Ancak bu acıların yeniden yaşanmaması için deprem gerçeğinin hep farkında olmamız ve depreme hazır olmamız gerekiyor. Biz DASK olarak depremin neden olduğu finansal riskleri Zorunlu Deprem Sigortası ile güvenceye alıyoruz. Ancak depreme gerçekten hazır olmak için bu yeterli değil, almamız gereken pek çok önlem var. Bu noktada sizlerin bilgisi, deneyimi, depreme dayanıklı yapı konusuna verdiğiniz önem inanıyorum ki ülkemize önemli katkılar sağlayacak.”
Üniversitelerin inşaat mühendisliği öğrencilerine yönelik yarışmada ön elemeleri geçen 21 takım, final aşamasında yaptıkları tasarımları bina maketi haline getirerek jüri üyelerine sergiledi. Bina maketleri, depremi simüle eden sarsma masasında test edilerek değerlendirildi. Deprem testinden yıkılmadan geçen maketler, ekonomik puanlama ve estetik puanlama kriterlerine göre de değerlendirildi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı