AmCham Türkiye Sürdürülebilirlik Komitesi’nden Çevre Sosyal ve Yönetişim Taahhüdü

AmCham Türkiye (Amerikan Şirketler Derneği) üyesi şirketler, daha yeşil bir ekonomiye geçişte aktif rol alma sözünü verdikleri bir ÇSY Taahhüdüne imza attılar.

AmCham Türkiye Sürdürülebilirlik Komitesi’nden Çevre Sosyal ve Yönetişim Taahhüdü
Yayınlama: 10.06.2022

AmCham Türkiye (Amerikan Şirketler Derneği) üyesi şirketler, daha yeşil bir ekonomiye geçişte aktif rol alma sözünü verdikleri bir ÇSY Taahhüdüne imza attılar.

 

Merkezi ABD’de bulunan ve Türkiye ekonomisine yılda 50 milyar ABD Dolarının üzerinde bir katkıda sağlayan 110’u aşkın şirketi temsil eden AmCham Türkiye (Amerikan Şirketler Derneği) Sürdürülebilirlik Komitesi üyeleri, imza attıkları “Çevre, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) Taahhüdü” ile daha yeşil bir ekonomiye geçişte aktif bir rol alma sözü verdiler. 

 

ÇSY Taahhüdü’nün imzacıları, şu beyanda bulundular: “Karbon Ayak İzimizi Azaltmayı, Sıfır Atığı, İnsanların Güvenli Suya Erişimini Sağlamayı, Sürdürülebilir Tarımı Gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda, toplum genelinde eşitliği ve adaleti desteklemeyi, kapsayıcılığı ilerletmeyi ve tüm insanları kişisel ve mesleki olarak gelişebilmeleri için güçlendirmeyi hedefliyoruz.”

 

AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Evguenia (Jeny) Stoichkova konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: 

“AmCham Türkiye olarak, daha sürdürülebilir ve daha iyi bir ortak gelecek yaratmak amacıyla çok çeşitli adımlar atıyoruz. Bu kapsamda; bir yandan doğru şekilde iş yaparak insanların hayatında, toplumda ve gezegenimizde fark yaratırken, diğer yandan da dünya üzerinde kalıcı, anlamlı ve pozitif bir etki yapmaya odaklanan bir ÇSY stratejisi izlemek, en temel hedeflerimiz arasında yer alıyor.”

Stoichkova sözlerini, “AmCham Türkiye Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Şirketler olarak, 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle imza attığımız ÇSY taahhüdümüz ile daha yeşil bir ekonomiye geçişte aktif rol oynama sözü verdik,” şeklinde sürdürdü.

 

AmCham Türkiye Sürdürülebilirlik Komitesi Üyelerinin ÇSY Hedefleri

Söz konusu taahhüt, AmCham Türkiye Sürdürülebilirlik Komitesi’nin sürdürülebilirlik ve sorumluluk alanında uzun yıllardır dile getirdiği hedeflere ve anlayışa ek olarak, kısa bir süre önce gerçekleştirilen “AmCham Türkiye Üyelerinin Sürdürülebilir Çevre Öncelikleri Araştırması”nın sonuçları doğrultusunda ve bu sonuçlar dikkate alınarak hazırlandı.

 

Derneğin 21 üyesinin katıldığı AmCham Türkiye Üyelerinin Sürdürülebilir Çevre Öncelikleri Araştırması, bu şirketlerin ÇSY uyumu ile ilişkili mevcut faaliyetleri ve yol haritalarını gözler önüne seriyor. Araştırmanın ana başlıkları şöyle:

  • Katılımcıların 95’i bir sürdürülebilirlik stratejisi olduğunu beyan ederken, 57’si bir uluslararası sürdürülebilirlik girişiminin üyesi/parçası olduğunu, 81’i yıllık veya üç aylık sürdürülebilirlik raporları yayımladığını belirtti. Katılımcıların 57’sinin genel sürdürülebilirlik standartları ve birleştirici temel performans göstergelerinden (TPG) oluşan bir ÇSY taahhüdü bulunuyor, 52’si yeşil üretim için ARGE çalışması yürütmüş veya yürütmeyi planlıyor, 67’si ise sıfır atık yönetimi / döngüsel çözümleri hedefleyen bir program / stratejiye sahip.

 

  • Katılımcıların ana hedefleri, üç farklı kategori altında yoğunlaşıyor:
  1. Çevre aksiyonları: Karbon ayak izinin azaltılması, yenilenebilir enerji kullanılması, mutlak su kullanımının azaltılması, iklim değişikliği konusunda bilinç oluşturulması ve Paris Anlaşması’na uyuma yönelik aksiyonların alınması.
  2. Sosyal gelişme: İnsan haklarına saygının ileriye taşınması, çeşitlilik içeren ve kapsayıcı işyerlerinin desteklenmesi ve STEM alanlarında kadınların güçlendirilmesi, toplumların ve sosyal gelişmenin desteklemesi.
  3. Kurumsal yönetişim bilinci: Sürdürülebilir iş ve değer yaratılması, yasal uyum, sürdürülebilirlik ve ÇSY standartları konusunda ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeler. 
  • Araştırma sonuçlarına bakıldığında; şirketlerin çeşitlilik içeren istihdama odaklanıp yasal mevzuat doğrultusunda çevre dostu işletmeler kurarken, bir yandan da ayak izlerini ve atıklarını azaltma eğiliminde oldukları görülüyor. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı