Antik dünyadan günümüze uzanan güncel bir diyalog Chronostasis, Borusan Contemporary’de

Borusan Contemporary’nin yeni sergisi Chronostasis, 30 Nisan’da sanatseverlerle buluşuyor.

Antik dünyadan günümüze uzanan güncel bir diyalog Chronostasis, Borusan Contemporary’de
Yayınlama: 27.04.2022

Borusan Contemporary’nin yeni sergisi Chronostasis, 30 Nisan’da sanatseverlerle buluşuyor. Sağlık tedbirleri nedeniyle bir süredir ziyarete kapalı olan Borusan Perili Köşk’te  açılacak olan sergi, Anadolu’nun antik kentlerini Axel Hütte’nin vizöründen yeni bir bakış açısıyla sunuyor.

 

Borusan Contemporary, yeni sergisi Chronostasis ile sanatseverleri Anadolu’nun antik kentlerinin  zengin tarihini yeniden keşfetmeye çağırıyor. Kalabalıklardan arınmış şehirleri ve görkemli manzaraları fotoğraflamasıyla tanınan Alman sanatçı Axel Hütte’nin eserlerinin Hans Irrek küratörlüğünde sergileneceği Chronostasis, 30 Nisan  – 28 Ağustos tarihleri arasında hafta sonları ziyaret edilebilecek.

 

Chronostasis, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nun toplumsal alana katkı sağlayacak sipariş eserlerle büyümeyi sürdürme stratejisi kapsamında, uluslararası fotoğraf sanatçılarına verilen sipariş eser projelerinden biri olma özelliğini de taşıyor. Bu çerçevede, Türkiye’nin doğal ve kültürel değerlerini odağına alan eser siparişleri, Türkiye coğrafyasının kültürel değerlerinin uluslararası görünürlüğünü artırmayı amaçlıyor. 

 

Sanatçı, proje kapsamında, 2017 ve 2018 yıllarında gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretleriyle Efes, Milet, Perge, Sagalassos, Hierapolis ve Afrodisias’ın da aralarında bulunduğu on dört antik kenti kapsayan rotada planlanan çekim dizisini tamamladı. Projeye sanatçının inisiyatifiyle dahil olan Didim ve Milet gibi farklı yerleşimler ile birlikte proje görkemli bir “Asya Minör antik kentleri” projesine dönüştü.

 

Ödünç eserlerle desteklenen seçki, önümüzdeki günlerde RIBA (Royal Institute of British Architects) in Honorary Fellowship ödülüne de layık görünen Axel Hütte’nin sanat pratiğini kapsamlı bir küratöryal yaklaşımla ele alıyor. 

 

Borusan Holding’in yönetim merkezi Perili Köşk’te konumlanan ve 28 Ağustos 2022’ye kadar görülebilecek olan sergi antik dünyayı  zamansız bir bakışla bugüne taşıyor. 

 

Bakışın zamansızlaştığı bir sergi deneyimi: Chronostasis

 

Axel Hütte, fotoğrafın teknik imkanlarını kullanmadaki mahareti ve doğa olaylarını yansıtmaktaki ustalığı ile büyüleyici güzellikte imgeler ortaya çıkarıyor. İncelikli imge manipülasyonları ile fotoğraflamayı seçtiği âna odaklanarak, bakışı donduruyor ve  izleyeni, düş gücünü harekete geçirmeye davet ediyor. Sanatçı, peyzajı statik bir fon olarak görüp fotoğrafladığı antik yerleşimleri ölümsüzleştirerek zaman algısını dönüştürüyor ve izleyiciyi ortaya çıkardığı büyüleyici güzellikteki imgelerle baş başa bırakıyor.  

 

Sergideki eserler Axel Hütte’nin fotoğraf anlayışının çeşitli unsurlarını birbirine bağlayarak bir diyalog kurmayı amaçlıyor. Sanatçı, sergide yer alan fotoğraflarında eski Anadolu uygarlıklarındaki kültürel yaşama dair yeni ip uçları veriyor. Chronostasis ile Hütte, yorumladığı tüm mekânları tarihin gölgesinden çıkarıp günümüze ulaştırarak görsel bir canlılığa kavuşturuyor; zamanı artistik bir öğe olarak pratiğine dahil ediyor. 

 

Yeni koleksiyon sergileri Chronostasis ile sanatseverlerle yeniden buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Borusan Contemporary Müdürü Dr. Kumru Eren, “Borusan Contemporary olarak günümüz sanatının en güçlü örneklerini sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin kültür mirasının günümüz bakış açısıyla belgelenmesi misyonuyla, çağdaş fotoğraf sanatının önemli isimlerine verilen sipariş projelerin üçüncüsü olan Chronostasis, küratörlüğünü Hans Irrek’in üstlendiği, Axel Hütte’nin on dört antik kenti kapsayan rotasındaki Asya Minör yolculuğu ile antik dünyayı tarihin gölgesinden çıkarıp günümüze ulaştırıyor. Hütte’nin vizöründen, antik dünyanın kültürel yaşamına dair yeni ip uçları veren Chronostasis, 28 Ağustos kadar Perili Köşk’te deneyimlenebilecek” dedi. Sergi ile ilgili düşüncelerini paylaşan Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ise “Pandemi nedeniyle yaklaşık iki yıl ara vermek zorunda kaldığımız Borusan Contemporary’deki sergilerimize koleksiyon sanatçımız Axel Hütte’nin kişisel sergisi Chronostasis ile devam etmekten, izleyicilerimizle buluşmaktan mutluluk duyuyoruz. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, bünyesine dahil ettiği eserlerle hem günümüz sanatını hem de ülkemizin doğal ve kültürel değerlerini tanıtmak için düzenlediği sergilerle pek çok sanatçıya ev sahipliği yaptı. Bu defa, fotoğraf sanatçısı Axel Hütte’nin özel projesiyle Perili Köşk’teyiz. Hütte’nin Ege ve Akdeniz coğrafyasındaki antik kentleri yorumladığı ve belgelediği, küratörlüğünü Hans Irrek’in üstlendiği Chronostasis, sanatçının önceki dönem fotoğraflarını da kapsıyor. Perili Köşk’teki bu özel sergimize gelen tüm konuklarımıza, sanatçılarımıza hoş geldiniz diyor, izleyicilerimiz için keyifli bir deneyim diliyorum” dedi. Küratör Hans Irrek sergiye ismini veren chronostasis kavramıyla ilgili şunları söylüyor: “Chronostasis bir çeşit anlık yanılsamadır ve bu esnada yeni bir uyaranın beyinde yarattığı ilk izlenim süresi, olduğundan uzunmuş gibi görünür. Bu sergi de zamanla ilgili algı dönüşümlerinden yola çıkarak hazırlandı. Axel Hütte’nin anlayışına göre fotoğraf, bir yanda bakışın dondurulduğu, sükûnete kavuştuğu bir anı yansıtırken öte yanda izleyenin düş gücünü harekete geçiren bir kıvılcımdır. Hütte için fotoğraf, anın özü anlamına gelir.” Sanatçı Axel Hütte ise Borusan Contemporary’nin siparişi üzerine hazırladığı proje hakkında şunları ifade ediyor: “Bir fotoğraf projesi, gerçekliği imgelerin şiirsel görünüşlerine dönüştürmek için yeni bir yol bulmak dışında özel bir amaç taşımayan bir yaklaşımla başlar. Manzaranın zamansız olduğunu düşünmek yanlıştır. Yalnızca çeşitli estetik stratejilerle zamansızlık illüzyonu yaratılabilir. Fotoğraflarımda insanlara yer vermekten kaçınırım ve bunun yanında görüş alanının kesilmiş olması da oluşturduğum görüntünün kurgulandığına işaret eder.”

 

Chronostasis sergi kitabı ArtStore’da!

 

Borusan Contemporary, sergi paralelinde özel bir yayına da imza atıyor. Axel Hütte’nin projesinin yanı sıra sanatçının Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda bulunan ve sergi için özel olarak getirilen diğer eserlerine de yer veren sınırlı edisyondaki fotoğraf kitabında Hütte’nin fotoğraflarına Borusan Contemporary Müdürü Dr. Kumru Eren’in ve sergi küratörü Hans Irrek’in makaleleri eşlik ediyor. Hütte’nin fotoğrafladığı antik kentlerin tarihçesi ve sanatçının çalışmaları üzerine hazırlanmış bu kapsamlı yayını ArtStore’dan edinebilirsiniz.   

 

30 Nisan Cumartesi günü küratör Hans Irrek’in gerçekleştireceği sergi turuna davetlisiniz 

 

Chronostasis’in ziyarete açıldığı 30 Nisan Cumartesi günü küratör Hans Irrek eşliğinde özel bir sergi turu düzenlenlenecek. Katılımcılara etkinlik süresince Almanca Türkçe ardıl çeviri hizmeti sunulacak. 13:00’te başlayacak olan bu ücretsiz etkinliğe katılmak için Borusan Contemporary’ye e-posta göndererek katılım için kayıt yaptırılması gerekiyor. Kontenjan 50 kişi ile sınırlıdır.

 

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu seçkisi, Düş Suda Perili Köşk’te ziyaret edilebilecek.

 

Borusan Contemporary’nin 2021 yılında hibrit bir sergi deneyimi olarak kurguladığı Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu seçkisi Düş Suda, 28 Ağustos tarihine kadar Perili Köşk’te ziyaret edilebilecek. Pandemi döneminde, 360 derece sergi turu ve Düş Suda Sergi Rotası gibi farklı çevrimiçi mecralarda kamusal alana taşınan sergi, çağdaş edebiyat ekseninde bir yapıt okuması hedefliyor. Kuruçeşme Parkı ve Emirgan Korusu arasındaki Boğaz hattı güzergâhında Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisiyle desteklenen Düş Suda Sergi Rotası mobil uygulaması üzerinden izlenebilen on iki yeni eser izleyici ile buluşuyor.

 

Perili Köşk tuvale dönüşüyor

 

Yeni medya sanatçısı Phillip Frank’in Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nun siparişi üzerine ürettiği Miselyum Ağı isimli projeksiyon yerleştirmesi 30 Nisan itibarıyla Perili Köşk’ün dış cephesinde izlenebilecek. Eser, ne bitki ne de hayvan olarak nitelenebilen mantarların gezegenimizin ekosistemi üzerindeki etkisine odaklanıyor. Toprak, bitki örtüsü ve ağaçlar arasındaki canlı iletişimin kilit öğesi olan mantarların gerçekleştirdiği su ve mineral aktarımı, Perili Köşk’ün dış cephesinde titreşen desenlere ve senkronize dalgalara dönüşüyor. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı