IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi siber sigorta sektörünü değerlendirdi Dünyada siber saldırı maliyetinin 3 yıl içinde 20,6 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirten IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “2020’den sonra pandemi döneminde yaşadığımız dijital dönüşüm ve süreçte yaşanan siber saldırılar sonucu dinamik bir piyasaya kavuşan siber sigortalar, bilinirliğin de artmasının etkisiyle 2021 yılından 2022 yılına kadar olan süreçte tahminlerin ötesinde arttı” dedi.
IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi siber sigorta sektörünü değerlendirdi
Dünyada siber saldırı maliyetinin 3 yıl içinde 20,6 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirten IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “2020’den sonra pandemi döneminde yaşadığımız dijital dönüşüm ve süreçte yaşanan siber saldırılar sonucu dinamik bir piyasaya kavuşan siber sigortalar, bilinirliğin de artmasının etkisiyle 2021 yılından 2022 yılına kadar olan süreçte tahminlerin ötesinde arttı” dedi.
Siber saldırılar günümüzde bireyselden KOBİ’ye, kurumsaldan dev holdinglere her kesim için büyük endişe yaratıyor. Dünyada her 39 saniyede bir siber saldırı yaşanıyor. Saldırıların yüzde 95’i bireylere ve KOBİ’lere yönelik. Her iki KOBİ’den biri siber saldırıya maruz kalıyor. Rakamlar da bu endişenin boşa olmadığını gösteriyor. IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “Global çapta hazırlanan raporlara göre 2015 yılında yaklaşık 3 trilyon dolar olan siber saldırı suç maliyetinin 2021 yılı sonu itibarıyla 6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasının neredeyse 7-8 katı. 2020'de brüt yazılı primler (GWP) olarak 7 milyar dolar değerindeydi ve 2025 yılına kadar 20,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2020’den sonra pandemi döneminde yaşadığımız dijital dönüşüm ve süreçte yaşanan siber saldırılar sonucu dinamik bir piyasaya kavuşan siber sigortalar, bilinirliğin de artmasının etkisiyle, 2021 yılından 2022 yılına kadar olan süreçte tahminlerin ötesinde arttı” dedi.
Şirketlerde risk algısı en yüksek ikinci etmen
Şu anda siber sigortalara yönelik temel olarak kurumsal müşterilere hizmet verildiğini belirten Murat Çiftçi, “Türkiye’de şirketlerin risk algısına baktığımızda, siber tehdit ve saldırılar, yüzde 61 ile ekonomik belirsizlikten sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’deki siber sigorta sahipliği ise yüzde 33 seviyelerinde. Ülkemizde sunulan siber sigorta ürünlerinin içeriğine baktığımızda da; eski haline getirme, siber fidye, güvenlik ve gizlilik ihlali, ağ güvenliği, iş durması, siber suç, ödeme güvenliği ve medya sorumluluğu alanlarında teminat verildiği görülüyor. IBS olarak ise uzun süredir siber sigortalar üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Çok çeşitli firmalar ve kurumlar için yaptığımız çalışmalar ve uzman ekibimiz sayesinde sektör trendlerini takip eden ve müşteriye terzi işi ürünler sunabilme olanaklarına sahibiz. Sahip olduğumuz global networkler ve anlaşmalar dünyanın her yanındaki siber pazarlara erişimimizi sağlıyor” diye konuştu.
Her kurumun ihtiyaç ve aldığı hizmete göre değişiyor
Murat Çiftçi, siber sigorta seçimi konusunda şirketlere şu uyarılarda bulundu: “Siber sigortalar için ayrılacak bütçe, risklere ve kurumun alacağı güvenlik önlemine göre değişim gösteriyor. Bunun yanı sıra her siber poliçe, kurum ve kuruluşun ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Bu noktada bilgilerin şeffaf paylaşılması ve gerekli siber önlemlerin poliçe yapımından önce kontrol edilmesini öneriyoruz. Agresif bir hale dönüşen siber piyasasında artık 2 faktörlü doğrulama sistemi oluşuyor ve siber afet süreklilik planı sahibi olmayan kuruluşlara çok daha fazla prim uygulanıyor. Bu durumun da mutlaka dikkate alınması gerekiyor.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı