Banka Dışı Finans Sektörü Bünyesine Giren Yeni Sektörler İle Türkiye Ekonomisine Katkı Sunmaya Devam Ediyor

Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Faktoring, Finansal Kiralama, Finansman, Varlık Yönetim Şirketlerinin 2022 yarıyıl konsolide verilerini açıkladı.

Banka Dışı Finans Sektörü Bünyesine Giren Yeni Sektörler İle  Türkiye Ekonomisine Katkı Sunmaya Devam Ediyor
Yayınlama: 23.08.2022

Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Faktoring, Finansal Kiralama, Finansman, Varlık Yönetim Şirketlerinin 2022 yarıyıl konsolide verilerini açıkladı.

 

FKB çatısı altındaki dört sektörün 2022 yarıyıl konsolide verilerine göre;

·      İşlem Hacmi 247,2 milyar TL,

·      Aktif toplamı 292,8 milyar TL,

·      Öz kaynak büyüklüğü 44,8 milyar TL,

·      Müşteri sayısı 6 milyon olarak gerçekleşti.

 

Finansal Kurumlar Birliği’nin temsil ettiği dört sektöre yönelik değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı; Türkiye ekonomisinin olumlu sinyaller verdiğini, özellikle ihracatta önemli bir canlılık yaşarken, büyümenin de devam ettiğini belirterek, şu şekilde konuştu: “Bölgemizi etkileyen savaş ortamına ve Covid-19 vaka sayılarının tekrar artış göstermesine rağmen ekonomideki canlılık, gelecek adına bizleri umutlandırıyor. İçinde bulunduğumuz konjonktürde; FKB bünyesindeki sektörlerin hacimlerinde de belirgin artışlar söz konusu. Tüm bu gelişmeler ışığında, göstergeler yıl sonunu sektörlerimizin büyümeyle kapatacağına işaret ediyor. Üye şirketlerimiz ile birlikte, KOBİ’lerin ve bireysel müşterilerin ihtiyacına yönelik çalışmalarımızı geliştirerek sürdürüyoruz.  ‘Birlikten Kuvvet Doğar’ sloganı ile yolumuza devam ederken; 2022 yılının ilk yarısında 247 milyar TL’lik bir işlem hacmine ulaştık. Yeni sektörlerin FKB bünyesine katılmasıyla birlikte müşteri sayılarımızı da yukarılara çektik. FKB’nin temsil ettiği tüm sektörler bugün toplamda 6 milyon kişiye hizmet veriyor. Bu da demek oluyor ki, bankacılık dışı finans kesimi olarak milyonlarca kişinin finansmana erişimini kolaylaştırıyoruz. En önemlisi de alternatif finans modeli üretiyoruz.”

 

Ekonomi Yönetimi’ nin enflasyon ile mücadele kapsmında bağlı krediyi teşvik ettiği bu dönemde, varlığa dayalı finansman modeli ile çalışan sektörlerimizin öneminin farkındayız. FKB olarak sektörlerimizin pazar payının artmasına yönelik olarak, sektörler bazında strateji oluşturma çalışmaları önceliklerimiz arasındadır.

 

Tasarruf Finansman Şirketleri FKB Çatısı Altına Girdi… 

Tasarruf Finansman Şirketleri’nin FKB’nin gücüne güç kattığını vurgulayan Ballı sözlerini şöyle sürdürdü: Tasarruf finansman şirketleri ile üye sayısımız 120’ye ulaştı. Yeni sektörümüzün tasarrufa dayalı finansman modelinin, alternatif finans kaynağı olarak finansmana erişime katkı sunacağına inanıyoruz. Finansman olanaklarının genişlemesiyle birlikte daha çok vatandaşımıza ve firmamıza ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. 

 

Banka Dışı Finansın Sürdürülebilir Büyümesi Devam Ediyor… 

FKB çatısı altında temsil edilen dört sektörün finansal performansına ilişkin bilgi veren Ali Emre Ballı: “Finansal Kiralama sektörümüzün alacaklarının 100,8 milyar TL seviyelerine yükseldiğini görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü de 134,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Faktoring sektöründe; işlem hacmi 164,8 milyar TL’ye ulaşırken; alacakları ise 80,1 milyar TL seviyelerinde. Sektörün aktif büyüklüğü 86,1 milyar TL olup; öz kaynakları da 12,4 milyar TL. Finansman Şirketleri’mizin işlem hacmi ise 52,8 milyar TL oldu. Sektörün aktif büyüklüğü 64,5 milyar TL, mikro kredilerde pazara giren yeni üyelerimizle müşteri sayısı 2 milyon, alacak büyüklüğü ise 53,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Birliğimiz bünyesine katılan Varlık Yönetim Şirketleri’nin (VYŞ) finansal performansına ilişkin bilgiler de paylaşmak istiyorum. Bugün itibariyle devraldığı toplam alacak tutarı 76 milyar TL olan VYŞ’lerin  aktif büyüklüğü 7,3 milyar TL, özkaynakları 3,9 milyar TL olup, geçtiğimiz 6 ay içinde yaklaşık 106 bin müşterinin finansal sorununa çözüm üretilmiştir.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı