Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “18 yaşla başlayan ve devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılması, BEFAS, bütünleşik planlar ve son olarak da BES’teki birikimleri karşılığında katılımcıya uygun koşullarda krediye imkân tanınması gibi düzenlemelerin BES’in rekabet gücünü ve esnekliğini artırdığını” belirtti.
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “18 yaşla başlayan ve devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılması, BEFAS, bütünleşik planlar ve son olarak da BES’teki birikimleri karşılığında katılımcıya uygun koşullarda krediye imkân tanınması gibi düzenlemelerin BES’in rekabet gücünü ve esnekliğini artırdığını” belirtti.
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “13,3 milyon katılımcıya ve 250 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşan BES’in (OKS dahil) tüm sektör olarak yukarı yönlü yakaladığı ivme regülasyon tarafında da takdir ve teşvik görüyor. Yeni düzenlemelerle sistemin desteklenmesi de BES’in hem rekabet gücünü hem de esnekliğini artırıyor. Böylece BES; Türkiye ekonomisinin en çok ihtiyacı olan tasarruf tarafında daha da güçleniyor, adeta tasarrufun merkezi oluyor. Ayrıca yatırımcısına enflasyondan fazla kazandırırken geleceğini de güvence altına alıyor” dedi.
Yüzde 30 devlet katkısının dünyada eşi yok
Son zamanlarda yapılan düzenlemelerle ilgili bilgi veren Ayhan Sincek, “Devlet Katkısının tüm sözleşmelerde yüzde 30’a çıkarılması önemli bir destek oldu. Bu da BES’in rekabet gücünü yükseltti. Dünyada eşi benzeri olmayan bir tasarruf sistemi haline geliyoruz. Bu sayede ülke tasarruflarının artırılmasında BES’de önemli bir rol almış oluyor. Ülkemizde olduğu gibi bireysel emeklilik sistemine devletin sağladığı güçlü katkının dünyada başka bir örneği yok. Bu gelişmelerin tasarruf bilincine de çok önemli etkisi oluyor” şeklinde konuştu.
Sincek sözlerine şöyle devam etti; “Diğer bir konu 45 yaş üzeri çalışanların talepleri halinde otomatik katılım sistemine dahil edilebilmesiydi. OKS avantajlarından 45 yaş üstü çalışanların da yararlanmasının önü açıldı, isteyenlere BES’e kolayca katılma imkanı tanındı. BES’in esnekliğini artıran bir yenilik de kurumca belirlenen hallerde ve koşullarda katılımcıya birikim tutarının yüzde 50’sine kadar kısmen ödeme yapılmasına olanak sağlanması oldu. Taslak metne göre değiştirilen bu maddede; konut, evlilik, eğitim gibi özellik arz eden hallerden hangilerinin olacağı ve ilgili detayların yönetmelikte belirlenmesi bekleniyor. Ayrıca BES katılımcılarına birikimleri karşılığında uygun koşullarda krediye erişim imkânı tanınmasının faydalı olacağı düşünülüyor. Kısacası 2022 yılı da BES için atılım ve büyüme yılı olacak. Bu düzenlemelerle sektör değişim, dönüşüm ve gelişim fırsatları yakalarken katılımcısına enflasyonun üzerinde kazandırmaya ve geleceğini güvence altına almaya devam edecek.
2022 yılı 18 yaş altı BES için de hızlı geçecek; EGM verilerine göre 18 yaş altı BES’li sayısı 210 bine ulaştı, bu kategorideki devlet katkısı dahil fon tutarı da 400 milyon TL’yi aştı. Bebeklikten ilk gençlik yıllarına kadar uzanan geniş skaladaki binlerce çocuk ve gencimiz için BES sayesinde gelecek daha kolay olacak. Sektörün derinleşmesindeki öncülüğümüzü bu alanda da gösteriyoruz; Katılım Emeklilik olarak faizsiz ve avantajlı paketimizle üretimde ilk 5 arasındayız. Gelecek nesillerimizi de güvenle BES’liyoruz.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı