Bosch, endüstri için yeşil teknoloji ile milyarlarca avro satış elde etmeyi hedefliyor

Teknoloji, iş dünyasının ve toplumun ekolojik dönüşümünü destekliyor   2021'de Bosch, çevre ve iklim dostu endüstriyel teknoloji ile 800 milyon avronun üzerinde satış gerçekleştirdi.

Bosch, endüstri için yeşil teknoloji ile milyarlarca avro satış elde etmeyi hedefliyor
Yayınlama: 31.05.2022

Teknoloji, iş dünyasının ve toplumun ekolojik dönüşümünü destekliyor

 

  • 2021'de Bosch, çevre ve iklim dostu endüstriyel teknoloji ile 800 milyon avronun üzerinde satış gerçekleştirdi.
  • 2023 yılına kadar şirket, endüstri için yeşil teknolojiden milyarlarca avroluk satış elde etmeyi hedefliyor.
  • Bosch, iklim nötr üretim operasyonlarını kontrol etmek için akıllı Endüstri 4.0 yazılımı kullanıyor.
  • Bosch, sürdürülebilir fabrikalar için modüler, enerji verimli sistemler ve makineler geliştiriyor.
  • Aküler ve yakıt hücreleri için Bosch üretim teknolojisi, mobiliteyi dönüştürmeye yardımcı olacak.
  • Rolf Najork: “Endüstri, iş dünyasında ve toplumda ekolojik dönüşümün itici gücü olacak.”
     

Stuttgart, Almanya – İklim değişikliğine karşı mücadelede teknoloji öncülük ediyor ve Bosch, bu çabalarda ön saflarda yer alıyor. Şubat 2020'de Bosch, karbon nötr üretim gerçekleştiren ilk küresel sanayi şirketi oldu. Kaynakları koruyan, enerji tüketimini azaltan, çevreyi koruyan ve küresel ısınmayı azaltan yeşil teknolojiler geliştiriyor. Bosch Yönetim Kurulunun endüstriyel teknolojiden sorumlu üyesi Rolf Najork, “Endüstri, iş dünyasında ve toplumda ekolojik dönüşümün itici gücü olacak. Bosch tüm kaynaklarını seferber ediyor ve teknolojik bilgi birikimine ve uzun yıllara dayanan üretim uzmanlığına katkıda bulunuyor.” açıklamasında bulundu. 2021'de endüstri için yeşil teknoloji, şirket için 800 milyon avronun üzerinde satış sağladı. Bu, Bosch'un Endüstriyel Teknoloji iş sektörünün toplam satışlarının yüzde 14'ünün biraz altında kalıyor (2021'de 6,1 milyar avro). Yeşil teknoloji pazarı yıllık yüzde 8 büyüyor (kaynak: BMU, 2021). Najork, “Bosch, pazardan daha hızlı büyüme gösteriyor. 2023 yılına kadar yeşil endüstriyel teknoloji satışlarında bir milyar avroluk sınırı geçmek istiyoruz.” dedi. Ekolojik dönüşüm de meyvesini veriyor: Alman makine ve ekipman üreticileri birliği VDMA'ya göre, yeşil teknolojinin sistematik kullanımı endüstriyel sera gazı emisyonlarını neredeyse yüzde 90 oranında azaltabilir (kaynak: VDMA, 2020). VDMA çalışması ayrıca, 2050 yılına kadar, sanayi sektöründe iklim dostu teknolojilerin yaygınlaşmasının yılda 300 milyar avronun üzerinde bir pazar potansiyeli yaratacağını söylüyor. Bosch, Hannover Messe'de (30 Mayıs – 2 Haziran 2022), endüstriden endüstriye ve ötesine yeşil teknoloji çözümlerini sunacak.

 

Yeşil fabrikalar: dijitalleştirilmiş ve ağa bağlı

İklim değişikliğini azaltmak, toplum için bir bütün olarak meydan okumadır. Endüstriyel sektör, küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık beşte birini oluşturuyor. Najork, “Endüstri, çevre ve iklim eyleminde çok önemli bir rol oynamalı ve oynayabilir. Yeşil fabrikalar boş bir hayal değil, gerçektir. Şu anda ihtiyacımız olan tek şey daha fazla sayıda yeşil fabrika.” şeklinde konuştu. Enerji verimliliği, makine ve ekipmanın daha az enerji tüketmesine yardımcı olan kilit bir araçtır. Dijitalleşme burada devreye giriyor. Aynı zamanda enerjinin nerede tüketildiğinin belirlenmesine de yardımcı oluyor. Bosch, ısı, elektrik ve basınçlı hava tüketimini yönetmek için Nexeed Industry 4.0 yazılımıyla birlikte kendi Enerji Platformuna güveniyor. Bu, enerji tüketimini tahmin etmeyi, zirve yüklerden kaçınmayı ve bireysel makinelerdeki sapmaları tanımayı ve düzeltmeyi kolaylaştırıyor. Platform şu anda şirketin 120'den fazla lokasyonunda ve 80'den fazla müşteri projesinde kullanılıyor. Bosch'un Almanya, Homburg'daki Endüstri 4.0 lider tesisinde bu yazılım, üretilen ürün başına enerji gereksinimlerinin yüzde 40'ın üzerinde azaltılmasına yardımcı oluyor. Yapay zekâ daha da fazla olanak sunuyor. Bosch, yine Almanya'daki Eisenach tesisinde şu anda Dengeleme Enerji Ağı'nın pilot uygulamasını yapıyor. Enerji Platformunu temel alan bu yapay zekâ çözümü, 1.000 makinenin enerji gereksinimini yönetiyor ve optimize ediyor. Yapay zekâ, üretim ve lojistik verilerinin, hava durumu bilgilerinin ve enerji fiyatlarının birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu gösteriyor ve eylem için öneriler sunuyor. Yapay zekânın, lokasyonun yıllık enerji maliyetlerini yaklaşık yüzde 5 oranında daha da düşürmesine yardımcı olması bekleniyor.

 

Verimli makineler: daha yüksek performans, daha düşük tüketim

Makineleri ve süreçleri akıllı bir şekilde birbirine bağlamak ve bunları bilgi ve iletişim teknolojisiyle birleştirmek, enerji verimli üretimin temelini oluşturur. Bu, giderek artan bir şekilde, dijital ikizler tarafından artırılan, donanımdan yazılıma işlevlerin yeniden yerleştirilmesini içeriyor. Najork, “Geleceğin fabrikasında birçok şeyi bir düğmeye dokunarak ayarlamak mümkün olacak.” diye belirtti. Bosch burada modüler bir yaklaşım benimsiyor. Bu tarz bir fabrikanın tek statik elemanı zemin, tavan ve duvarlar olacak. Diğer her şey, eldeki işe bağlı olarak dizilimi sürekli olarak yeniden düzenleyen ve konfigürasyonlarını değiştiren makinelerle dinamik ve değişken olacak. Sonuç olarak, tesis ve ekipman daha uzun süre dayanacak ve yeni donanım üretiminde kullanılan hammadde miktarı azalacak. Dijital ikizler, üretim sistemlerini kaynak açısından daha verimli hale getirmek için tasarlama, geliştirme ve test etme yolları sağlar. Najork, “Gerçek fabrikadaki fiziksel varlıkların sanal kopyaları, iş akışlarını ve süreçleri simüle etmemize ve optimize etmemize olanak tanıyor ve bu, operasyonları kesintiye uğratmadan gerçekleşiyor.” dedi.

 

Çarpıcı bir örnek, uygulama teknolojisi ve web tabanlı mühendisliği ile yeni Bosch Rexroth kontrol teknolojisi olan ctrlX Otomasyonu'dur. Bu, tüm otomasyon bileşenlerinin hacminin ortalama yüzde 50'ye kadar azaltılmasını sağlıyor. Dahası, diskler üçte bir oranında daha hafif. Donanım ne kadar hafif olursa, o kadar az sürücü gücü ve enerjisi gerekiyor. Piyasaya sürülmesinden üç yıl sonra, 300'den fazla müşteri bir akıllı telefon gibi çalışan bu Bosch otomasyon teknolojisini kullanıyor. Şirket, hidroliği bile yeniden düşünüyor ve potansiyelini ortaya çıkarıyor: takım tezgahları, enjeksiyonlu kalıplama makineleri ve presler genellikle Bosch Rexroth'un CytroBox'ı gibi akıllı hidrolik güç ünitelerini kullanıyor. Entegre değişken hızlı pompa tahriki, geleneksel tahriklere kıyasla enerji tüketimini ve elektrik maliyetlerini yüzde 80'e kadar azaltıyor. CytroBox'un yüke bağlı kontrolü, her zaman optimum çalışma modunda olduğu anlamına gelir. Kullanılmadığı zaman bekleme moduna geçer.

 

Sürdürülebilir endüstriler: yeşil ekonominin temeli ve öncüleri

Alman şirketleri, küresel yeşil teknoloji pazarının yüzde 15'ini oluşturan çevre teknolojisinin önde gelen sağlayıcıları arasındadır. Bu Alman şirketleri arasında önde gelenler makine ve ekipman üreticileridir. Bu sektör, Alman yeşil teknoloji pazarında en büyük paya sahiptir (kaynak: BMU, 2021). Najork, “Yeşil ekonominin kurulması endüstriye bağlıdır. Bu, yalnızca endüstriyi değil, aynı zamanda diğer çeşitli sektörleri de sürdürülebilir bir şekilde şekillendiren yeniliklerin geliştirileceği yerdir.” açıklamasında bulundu. Mobiliteyi örnek olarak göstermek gerekirse: Bosch, dünyanın en büyük otomotiv tedarikçisi ve elektrikli sürüşte inovasyon lideridir. Başka hiçbir şirket e-bisikletlerden binek araçlara ve ticari araçlara kadar bu kadar geniş bir portföy sunamıyor. Bosch Rexroth bunu bir adım öteye taşıyor ve ekskavatörler, forkliftler ve traktörler gibi mobil makinelerin elektrifikasyonunu hızlandırıyor. Otoyol dışı uygulamalar için elektrik motorlarının toplu üretiminin 2022'nin ikinci yarısında başlaması planlanıyor. Ancak Bosch, aynı zamanda fabrika ekipmanlarının önde gelen tedarikçilerinden de bir tanesidir. Şirket hem kendi fabrikalarına hem de müşterilerine makine ve teçhizat tedarik ediyor. Elektromobiliteye geçiş, ancak sürdürülebilir şekilde üretilen ve daha sonra geri dönüştürülen yüksek kaliteli enerji depolama sistemleri geliştirilirse mümkün olacaktır. Akü modüllerinin ve paketlerinin üretimi ve geri dönüşümü için Bosch, bağımsız bileşenler ve sistem çözümlerinden komple montaj hatlarına kadar her şeyi tek bir kaynaktan sunuyor. Bosch, Volkswagen ile birlikte elektromobilitenin temel bileşeni olan akü hücresini üretmek için fabrika ekipmanı geliştirmeyi planlıyor. Bir proje birimi şu anda piyasayı inceliyor ve yıl sonuna kadar piyasanın onaylanması ve yeni bir şirketin kuruluşunun hazırlanmasıyla görevlendirildi.

 

Akülere ek olarak, hidrojen bazlı yakıt hücreleri geleceğin mobilitesine güç verecek. Bosch'un özel amaçlı makine birimi, otomobil üreticilerinin ve tedarikçilerin yanı sıra havacılık endüstrisindeki müşterilerin bireysel gereksinimlerine göre tasarlanmış verimli üretim ve test teknolojisi sağlıyor. Örneğin, bu yıl Bosch, ortağı Nikola tarafından Arizona'da işletilen fabrikayı, kamyonlar için yakıt hücresi sistemleri yapmak üzere üretim hatlarıyla donatacak. Altyapı kurulumu söz konusu olduğunda, elektroliz yoluyla elde edilen hidrojenin dolum istasyonlarında sıkıştırılması gerekiyor. Bosch Rexroth, gaz basıncını 900 bara kadar yükselten hidrojen kompresörleri için yazılım da dahil olmak üzere hidrolik sürücüler ve elektrik kontrolleri geliştiriyor. Hedef, 2030 yılına kadar yaklaşık 4.000 hidrojen dolum istasyonunu Bosch teknolojisiyle donatmak. Najork, “Endüstri, iklim nötr bir geleceğin kapılarını açıyor.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı