Coats tekstil sektörünün sürdürülebilirlik yolculuğuna öncülük ediyor

Coats 2021 sürdürülebilirlik raporunu yayınladı     Su ve enerji gibi yenilenemeyen doğal kaynakları büyük miktarlarda tüketmesi ve sera gazı emisyonlarındaki payı nedeniyle tekstil sektöründe sürdürülebilirlik son derece önemli hale geliyor.

Coats tekstil sektörünün sürdürülebilirlik yolculuğuna öncülük ediyor
Yayınlama: 28.03.2022

Coats 2021 sürdürülebilirlik raporunu yayınladı

 

 

Su ve enerji gibi yenilenemeyen doğal kaynakları büyük miktarlarda tüketmesi ve sera gazı emisyonlarındaki payı nedeniyle tekstil sektöründe sürdürülebilirlik son derece önemli hale geliyor. Dünyanın lider endüstriyel iplik üreticisi olarak tekstil sektörünün sürdürülebilirlik yolculuğuna öncülük eden Coats, 2021 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. 'Sürdürülebilir Bir Geleceğe Öncülük Ediyoruz: Yolculuğumuz Hızlanıyor' başlıklı rapor, iddialı hedefler içeriyor. 2030’a kadar tükettiği enerjinin 70'ini yenilenebilir kaynaklardan kullanacağını açıklayan Coats, tüm ürünlerini polyester ve naylon gibi yeni petrol bazlı malzemeler kullanmadan üretmeyi taahhüt ediyor.

 

Döngüselliği odağına alarak hazır giyim ve ayakkabı, otomotiv, telekomünikasyon, enerji ve kişisel koruyucu donanım gibi farklı sektörler için inovatif çözümler geliştiren Coats, 2021 yılı sürdürülebilirlik raporunu yayınladı. 'Sürdürülebilir Bir Geleceğe Öncülük Ediyoruz: Yolculuğumuz Hızlanıyor' başlıklı raporda, şirketin 2022 yılı için belirlediği hedefleri genel olarak 2021 sonunda yakaladığına dikkat çekerken 2030 yılına dair de iddialı hedefler içeren sürdürülebilirlik yol haritası paylaşılıyor.

 

Sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirme yolunda 2021'de kaydettikleri ciddi ilerlemeden memnuniyet duyduklarını söyleyen Coats Grup Başkanı Rajiv Sharma, "Sürdürülebilirlik taahhüdümüz, 2022 hedeflerimizle kalmayacak. Endüstri olarak önümüzde uzun bir yolumuz ve Coats'un sürdürülebilir bir geleceğe öncülük etmesini sağlamak için de uzun vadeli hedeflerimiz var”  dedi.

 

Hedeflerini büyütüyor

2021 yılında su kullanımını 22 oranında, üretimde kg başına kWh sarfiyatını da 6,9 oranında azaltan Coats, 2022 sonuna kadar 100 olarak belirlediği hedefe kıyasla, atık suların 82'sini Tehlikeli Atıkların Sıfır Deşarjı (ZDHC) hedefine uyumlu hale getirdi. Atık miktarını da 2021 yılında 3 oranında azaltan şirketin polyester iplik satışlarının 19’u geri dönüştürülmüş materyallerle üretilen ipliklerden oluştu. 2022 sonuna kadar iplik üretiminde su tüketimini 40 azaltmayı hedefleyen şirket, üretimdeki enerji tüketimini 7, atık miktarını ise 25 azaltmayı taahhüt ediyor.

 

2021 Sürdürülebilirlik Raporu, Coats’un toplumsal etki konusunda belirlediği hedefleri de içeriyor. 60 farklı ulustan çalışanlarıyla kapsayıcı bir çalışma kültürünü teşvik eden Coats,  2021 Hampton Alexander Raporu kapsamında açıklanan FTSE 250 endeksinde 45. sırada yer aldı. Yönetim Kurulunun 40’ını kadınların oluşturduğu şirket, bu oranlarla aynı raporda Genel Endüstriler Sektörü listesinde de birinci sırada yer aldı. Ayrıca Coats Türkiye’nin de dâhil olduğu tüm çalışanlarının 83’ü ‘Great Place to Work’ sertifikalı iş yerlerinde görev alıyor. Bu oranın 2022 yılı sonuna kadar tüm kilit tesisleri kapsayacak şekilde 100’e çıkarılması hedefleniyor. 

 

Karbon nötr olmayı hedefliyor

2030 yılına kadar küresel olarak tükettiği enerjinin 70'ini yenilenebilir kaynaklardan kullanmayı taahhüt eden Coats, ürünlerinde yeni petrol bazlı malzemeler kullanmayacağını açıkladı.  Döngüselliğe geçiş aşamasında operasyonlarında ve endüstri genelinde geri dönüşüme ve yeniden kullanıma olanak tanıyan ürünler ve ambalaj çözümleri yaratılması konusunda adımlar atan şirket, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor. Coats’un 2030 için belirlediği iddialı iklim hedefleri son olarak, Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTI – Science Based Targets Initiative) tarafından da onaylandı. Kısa süre önce, Çin’de bulunan Asya İnovasyon Merkezi’nin biyomalzemelerin kullanımına odaklanacağını açıklayan Coats,  merkezin adının da Coats Sürdürülebilirlik Merkezi olarak değiştirildiğini duyurdu.

 

Döngüselliğe teşvik ediyor

Bir çözüm sağlayıcı olarak, müşteri ve paydaşlarını da sürdürülebilirlik yolculuklarında destekleme konusunda sorumluluk üstlenen Coats, yenilikçi ürünler geliştirerek farklı sektörlerin çevreci yaklaşımlarına da destek oluyor. Kompozitler, güçlü sürdürülebilirlik özellikleriyle çok sayıda uygulamada kullanılabiliyor. Telekom altyapısı, enerji boru hatları, otomotiv ve spor endüstrileri gibi sektörlerde ara ürünlerin geliştirilmesine ve tedarikine odaklanan "tek kompozit" iş hattını oluşturan Coats, dünya çapında artan talebe cevaben Synergex™ ve Lattice™ olmak üzere iki yeni inovatif teknoloji geliştirdi. Bu teknolojiler, endüstriye alüminyum, magnezyum ve geleneksel karbon fiber ve hibrit teknolojileri aracılığıyla elde edilebilecek olanın ötesinde ağırlığı daha uygun maliyetle azaltabilen bir çözüm sunuyor.

 

Suda çözünebilen iplik ile geri dönüşüm kolaylaşıyor

Coats, giysi geri dönüşümüne yönelik çözümün bir parçası olacak iplikler geliştirerek geleceğin döngüsel tedarik zincirlerinde de önemli bir rol oynuyor. Coats kendi türünde suda çözünebilen ilk iplik olan Coats EcoCycle’ı kısa süre önce piyasaya sundu. Coats EcoCycle dikiş ipliği, kullanım ömrü sona eren giysiler yıkandığında çözünerek dikişlerin çözünmesi sağlıyor. Böylece giysiler parçalarına daha kolay ayrılıyor ve bileşenleri ayrıştırılarak geri dönüştürmeyi kolaylaştırıyor. Giysilerde kullanılan malzemeyle uyumlu olan 100 Lyocell EcoRegen ise selülozik yapısı nedeniyle diğer selülozik bazlı malzemelerle birlikte kullanılabiliyor ve aynı kimyasal geri dönüşüm sürecine tabi tutulabiliyor. Böylece giysiler dikişleri sökülmeden geri dönüştürülebiliyor. Coats’un döngüsel sürece uygun olarak ürettiği EcoVerde ürün grubunda ise 100 geri dönüştürülmüş sentetik dikiş iplikleri yer alıyor. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı