”Edebiyatçı olarak pandemi kelimesini kullanmamaya çalışıyorum”

Kartepe 2022 Zirvesi’ne katılan Yazar Cihan Aktaş ‘Pandemi sonrası kent yaşamı’ konulu panel oturumunda görüşlerini açıkladı   Kartepe Zirvesi 2022 soluksuz devam ediyor.

”Edebiyatçı olarak pandemi kelimesini kullanmamaya çalışıyorum”
Yayınlama: 27.03.2022

Kartepe 2022 Zirvesi’ne katılan Yazar Cihan Aktaş ‘Pandemi sonrası kent yaşamı’ konulu panel oturumunda görüşlerini açıkladı

 

Kartepe Zirvesi 2022 soluksuz devam ediyor. Panel oturum, forum ve özel oturumlar ile dünyanın en büyük şehircilik buluşmasına ev sahipliği yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda alanında isim yapmış isimleri de Kocaeliler ile buluşturuyor. Bu bağlamda moderatörlüğünü ünlü gazeteci ve sunucu Mehmet Akif Ersoy’un yaptığı ‘Pandemi sonrası kent yaşamı’ konulu oturum büyük ilgi gördü. Oturuma katılan Yazar Cihan Aktaş ve Metropolis Araştırma ve Politika Direktörü Oscar Chamat Nunez, pandemi sonrası kent yaşamını değerlendirdi. Oturumun moderatörü Mehmet Akif Ersoy, “3 yıl pandemi haberleri sunmuş bir televizyoncu olarak ‘pandemi’ kelimesinden belki de en çok sıkılan birisi benim. Buraya gelirken birbirleri ile tokalaşan, yakın temas kuran ve pek çoğumuzun maske takmadığı bir ortam gördüm. Pandemi bittiği zaman özümüze döner miyiz? diye kendi kendime soruyordum. Şimdi bu panelde bu sorunun cevabını arayacağız” diyerek, sorularını konuklarına yönlendirdi.

 

“HERKES KOŞUŞTURUYOR, BÜYÜK BİR EMEK VAR”

‘Pandemi öncesi ve sonrası diye bir şey var mı ?’ sorusunu yanıtlamadan önce Kartepe Zirvesi’ni düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden yazar Cihan Aktaş, “Kocaeli Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Herkes koşuşturuyor, büyük bir emek var. Burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum” dedi. Ardından görüşlerini açıklayan Aktaş, “2 yılda farklı ama acı tecrübeleri edindik. Yakınlarımızı ve işimizi kaybettik. Kaygı ve panik hayatımızın bir parçası oldu. Bu süreci yaşarken herkes eskisi gibi olmayacak diyordu. Peki, ne yapmak gerekiyor eskisi gibi olmayacaksa. Hepimizin şaşkınlıkları, panikleri var. Ne yapabiliriz paniği yaşamamak için. Mesela ben pandemi kelimesini kullanmamaya çalışıyorum bir edebiyatçı olarak. Salgın diyorum. Dağınık apartmanlarda birbirimize selam veremez hale geldik. Kentleri yeniden ele almamız gerekecek. Pek çok ortak kullanımın yeniden düzenlenmesi sağlanmalı. Salgın sürecinin atlatılabilmesi için neler yapılmalıdır? Mesela apartmanda yaşayanlar ve özellikle de çocuklar asansörlerin önünde büyüklerine selam veriyor mu? Çocuklar tehlikeye açık durumda. Bu iyi bir terbiye değil. Eski kent yaşamımıza dönmek için hepimizin bir çaba göstermesi gerekiyor” dedi.

 

“PANDEMİNDEN ÖNCEKİ KENT YAŞAMINA DÖNMELİYİZ”

Metropolis Araştırma ve Politika Direktörü Oscar Chamat Nunez ise, “Beni Kocaeli’ne davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Harika bir iş çıkardınız. Kendimi evimde gibi hissediyorum” dedi. Ardından ‘pandemi sonrası kent yaşamı’ konulu oturum ile bir sunum gerçekleştiren Nunez, “Pandemi sürecinde akıl ve ruh sağlımıza sahip çıkmak en önemlisiydi. Bir şehir nedir, oranın halkıdır. Şehir olmazsa geriye boş binalar ve ruhu olmayan yerler kalır. Metropolis global bir dernek. 40’den fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz. Çocuklarım bana, baba sen ne iş yapıyorsun dediklerinde, -600 milyon insanla çalışıyorum diyorum-“. Kentsel büyüme şehrin gelişmesi için önemli. Şehir hayatı Covid’ten sonra devam edebilir mi? Bunu sağlamak için hep beraber çaba gösterip, pandeminden önceki kent yaşamına dönmeliyiz. Biz de Metropolis olarak bunun için çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı