Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Türkiye birincisi

EÜ dünyanın en iyileri arasında   Ege Üniversitesi (EÜ), Academic Ranking of World Universities (ARWU) tarafından yayınlanan  “2022 yılı Akademik Konuların Küresel Sıralaması” raporunda “Diş Hekimliği” alanında dünyada ilk 200’de, Türkiye’de ise birinci sırada yer aldı.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Türkiye birincisi
Yayınlama: 25.07.2022

EÜ dünyanın en iyileri arasında

 

Ege Üniversitesi (EÜ), Academic Ranking of World Universities (ARWU) tarafından yayınlanan  “2022 yılı Akademik Konuların Küresel Sıralaması” raporunda “Diş Hekimliği” alanında dünyada ilk 200’de, Türkiye’de ise birinci sırada yer aldı. Ege Üniversitesinin dünya üniversiteleri arasındaki başarısını artırmayı sürdürdüğünü ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemizin ve üniversitemizin alanında en köklü akademik birimlerinden olan Diş Hekimliği Fakültemiz, nitelikli akademik kadrosu, güçlü klinik altyapısı ve sunduğu kaliteli sağlık hizmetleriyle önemli başarılara imza atmaya devam ediyor” diye konuştu.

 

2009 yılından bu yana dünya üniversitelerinin akademik sıralaması hakkında çalışmalar yapan ARWU tarafından yayınlanan “2022 yılı Akademik Konuların Küresel Sıralaması” raporunda Ege Üniversitesi, Diş Hekimliği alanında geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ilk 200 üniversite içinde yer alırken Türkiye’de yine birinci oldu. 

 

“Dünya üniversiteleri arasındaki yükselişimiz sürüyor”

Sıralamayı değerlendiren Rektör Budak, “Üniversitemiz, dünya üniversiteleri arasındaki başarısını artırmayı sürdürüyor. Ülkemizin ve üniversitemizin alanında en köklü akademik birimlerinden olan Diş Hekimliği Fakültemiz, nitelikli akademik kadrosu, güçlü klinik altyapısı ve sunduğu kaliteli sağlık hizmetleriyle önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Son dönende önemli yatırımlar yaparak laboratuvar ve klinik altyapısını dünya ölçeğinin üzerine çıkardığımız Diş Hekimliği Fakültemiz; eğitim öğretim, araştırma geliştirme, toplumsal katkı, akademik ve idari süreçlerdeki başarılarıyla 5 yıllık tam akreditasyon alarak kalitesini tescillemişti. Uluslararası iş birliği ağını her geçen gün genişleten fakültemizin nitelikli akademisyenleri tarafından yapılan araştırmaların çıktıları bilim dünyasıyla paylaşılarak etki değeri yüksek yayınlarda daha çok yer almaya başladı.  Fakültemiz, ARWU tarafından yayınlanan 2022 yılı Akademik Konuların Küresel SıralamasındaDiş Hekimliği alanında geçtiğimiz yıl olduğu gibi ilk 200 üniversite içinde yer aldı.  Türkiye’de yine birinci oldu” diye konuştu.

 

“Bu başarılar motivasyonumuzu artıyor”

 2 binden fazla üniversitenin değerlendirildiği ve sadece en iyi bin sonucun yayınlandığı 2021 ShanghaiRanking (ARWU) Dünya Üniversiteleri sıralamasında Ege Üniversitesinin Türkiye’de 5’inci sırada yer aldığını hatırlatan Rektör Budak, “ Ege Üniversitesi ailesi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı kararlılıkla, aynı motivasyonla bölgemize ve ülkemize katkı sağlayacak çalışmalara devam edeceğiz. Tam kurumsal akreditasyona sahip araştırma üniversitemizin akademisyenlerinin daha nitelikli çalışmalara imza atacaklarından hiçbir kuşkum yok.  Önceki yıllara göre büyük bir yükseliş gösteren araştırma üniversitemiz, uluslararası alanda da adından daha sık söz ettiriyor. Akademik başarımızın kurumsal bir işleyiş içinde kalıcı ve sürdürülebilir olması için aralıksız çalışamaya devam edeceğiz. Üniversitemizin her alanda bir önceki günden dahi iyi olması ve uluslararası arenada tanınırlığın artması için var gücümüzle çalışacağız. Bu ve benzer başarılar, hedeflediğimiz yolda bizlere motivasyon kaynağı oluyor. Katkı sağlayan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

 

Ülkemizden dört diş hekimliği fakültesi yer aldı

ShanghaiRanking olarak da bilinen Akademik Konuların Küresel Sıralaması 2022'de kurumlar; Doğa Bilimleri, Mühendislik, Yaşam Bilimleri, Tıp Bilimleri ve Sosyal Bilimler genelinde 54 konuda sıralandı.  Dünyada, 2016-2020 yılları arasında yayın eşiği 50 olan ilk 300 üniversiteyi değerlendiren kuruma göre Diş Hekimliği alanında Türkiye’den sadece dört üniversite sıralamaya girebildi.  Üniversitelerin araştırma çıktısı (Q1), araştırma etkisi (CNCI), uluslararası işbirliği (IC), araştırma kalitesi (Top) dahil olmak üzere ilgili konulardaki performansını ölçmek için bir dizi nesnel akademik göstergeler ve üçüncü taraf verilerinin kullanıldığı sıralamalarda veriler, dünyanın en etkili akademik yayın ve veri sunan platformu olan Web of Science ve InCites'tan alınıyor. Buna göre 2016-2020 yılları arasında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği alanında; ilk yüzde 25’lik dilimde yer alan yayınları kapsayan araştırma çıktısı (Q1) puanlamasında 32.6 puan alırken bir akademik konuda bir kurum tarafından aynı kategoride, aynı yıl ve aynı tür dergi yayınında yayınlanan makalelerin ortalama atıflarına oranını temsil eden araştırma etkisi (CNCI) puanlamasında 77.4 puan aldı. Kurumlar arasında ilgili konuda uluslararası işbirliği düzeyini değerlendiren uluslararası işbirliği (IC) puanlamasında 57.8 puan alan Ege Üniversitesi, bir kurum için akademik konudaki en iyi dergilerde yayınlanan makale sayısının puanlandığı araştırma kalitesi değerlendirmesinde (Top) ise 14.9 puan aldı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı