Emirates Flight Catering, Dubai’de Dünyanın En Büyük Dikey Çiftliğinin Açılışını Gerçekleştirdi

Bustanica, 40 milyon dolarlık bir yatırımla inşa edilen 30.

Emirates Flight Catering, Dubai’de Dünyanın En Büyük Dikey Çiftliğinin Açılışını Gerçekleştirdi
Yayınlama: 21.07.2022
  • Bustanica, 40 milyon dolarlık bir yatırımla inşa edilen 30.600 metrekarelik çevre kontrollü tarım tesisini görücüye çıkardı.
     
  • Bustanica, yılda 250 milyon litrenin üzerinde su tasarrufu sağlayacak ve pestisit, herbisit ve kimyasal içermeyen 1 milyon kilonun üzerinde tarım ürünü üretecek.
     

40 milyon dolarlık bir yatırım desteği alan Bustanica, dünyanın en büyük hidroponik çiftliğinin kapılarını açıyor. Tesis, dünyanın en büyük catering faaliyetlerinden biri olan ve 100’den fazla havayoluna hizmet veren Emirates Flight Catering (EKFC) ve kapalı alanda teknoloji odaklı dikey tarım faaliyetleriyle sektöre liderlik eden Crop One şirketlerinin ortak girişimi olan Emirates Crop One’ın ilk dikey çiftliğidir.

 

Dubai World Central’daki Al Maktoum Uluslararası Havalimanı’na yakın konumdaki 30.600 metrekarelik tesis, geleneksel tarıma göre 95 daha az su kullanarak yılda 1 milyon kilonun üzerinde yüksek kaliteli yeşillikler üretmeye hazırlanıyor. Aralıksız bir şekilde 1 milyonun üzerinde kültür bitkisi yetiştirilen tesiste günde 3000 kilo ürün elde ediliyor.

 

Bustanica, bünyesindeki yetiştirme tekniği uzmanları, mühendisler, bahçe uzmanları ve bitki bilimcilerden oluşan yüksek uzmanlığa sahip ekiple makine öğrenimi, yapay zekâ ve gelişmiş yöntemler gibi güçlü teknolojilerden faydalanarak faaliyet gösteriyor. Kesintisiz üretim döngüsü tarım ürünlerinin çok taze ve temiz olmasını ve pestisit, herbisit ve kimyasallar olmadan yetiştirilmesini sağlıyor.

 

Emirates ve diğer havayolları ile seyahat eden yolcular, Temmuz ayından itibaren uçuşlarında marul, roka, karışık salata ve ıspanak gibi lezzetli yeşillikleri tadabilecekler. Bustanica sadece gökyüzünde bir salata devrimi yaratmaktan ibaret olmayacak. BAE’deki tüketiciler yakında bu yeşillikleri en yakın süpermarketlerden satın alabilecekler. Bustanica ayrıca sebze ve meyve üretimine de geçmeyi planlıyor.

 

Emirates Havayolu ve Grubu CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Uzun vadeli gıda güvenliği ve kendi kendine yetebilme her ülkenin ekonomik büyümesi açısından hayati öneme sahiptir ve aynı durum BAE için de geçerlidir. Tarıma elverişli arazi ve iklim konusundaki sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda bölgemize özgü zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Bustanica, sürdürülebilir büyüme için önemli adımlar teşkil eden ve ülkemizin iyi tanımlanmış gıda ve su güvenliği stratejileriyle uyumlu olan yenilikler ve yatırımlar bakımından yeni bir çağ başlatıyor.

 

“Emirates Flight Catering, yolcuları memnun etmek, operasyonları optimal hale getirmek ve çevresel ayak izini azaltmak için sürekli olarak en yeni teknolojilere yatırım yapıyor. Bustanica, tedarik zincirimizin güvenli hale getirilmesine yardımcı olurken yolcularımızın yerel kaynaklardan elde edilen, besin değeri yüksek tarım ürünleri tüketmesini sağlıyor. Üretim yerini tüketim yerine yaklaştırarak gıda ürünlerinin çiftlikten masaya olan yolculuğunu kısaltıyoruz. Şimdiye kadar sergiledikleri olağanüstü başarılar ve yetiştirme tekniğine getirdikleri global standartlar ve referans noktalarından ötürü Bustanica ekibini tebrik ediyorum.”

 

Crop One İcra Kurulu Başkanı Craig Ratajczyk ise şunları söyledi: “Ciddi bir planlama ve yapım sürecinin ardından, pandeminin yarattığı öngörülemeyen zorlukların üstesinden geldikten sonra, girişim ortağımız Emirates Flight Catering ile birlikte bu muazzam kilometre taşını kutlamaktan büyük heyecan duyuyoruz. Taze ve yerel gıdalara olan global talebi karşılamak için sürdürülebilir bir gelecek yaratma misyonuyla hareket ediyoruz ve ilk büyük formatlı bu çiftlik de taahhüdümüzü ortaya koyuyor. Bu yeni tesis tüm dünyada ne yapabileceğimizi gösteren bir model görevi görüyor.”

 

Çiftliğin kapalı döngü sistemi su kullanımını ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için suyun bitkilerden geçerek dolaşımını sağlamak üzere tasarlandı. Su buharlaştığında yeniden işlenerek sisteme geri kazandırılıyor ve böylece aynı hasılatı veren geleneksel açık hava tarıma kıyasla her yıl 250 milyon litre su tasarrufu sağlanıyor.

 

Bustanica, dünyanın tehdit altındaki toprak kaynakları üzerinde sıfır etkiye sahip olacak, suya olan bağımlılığı olağanüstü derecede azaltacak ve hava şartları ile bitki zararlılarından etkilenmeden yıl boyu ürün verecek. Bustanica yeşilliklerini süpermarketlerden satın alan tüketiciler bunları doğrudan ambalajından çıkarıp tüketebilecekler. Yıkamak yapraklara zarar verebilir ve bakterilere davetiye çıkarabilir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı