Enerjisa Üretim’den Türkiye’nin ilk Dijital Hidroelektrik Enerji Santrali projesi: Dağdelen Hidroelektrik Enerji Santrali insansız üretime başladı

Türkiye’nin lider özel sektör elektrik üretim şirketi   Enerjisa Üretim, standartları belirleyen ve sektörün geleceğine yön veren enerji şirketi olarak teknoloji ve inovasyon yatırımlarına devam ediyor.

Enerjisa Üretim’den Türkiye’nin ilk Dijital Hidroelektrik Enerji Santrali projesi: Dağdelen Hidroelektrik Enerji Santrali insansız üretime başladı
Yayınlama: 26.07.2022

Türkiye’nin lider özel sektör elektrik üretim şirketi   Enerjisa Üretim, standartları belirleyen ve sektörün geleceğine yön veren enerji şirketi olarak teknoloji ve inovasyon yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmaların son halkası Kahramanmaraş’ta yer alan Dağdelen Hidroelektrik Enerji Santrali oldu; 8 MW kurulu güce sahip santral, tamamen insansız bir yöntemle enerji üretimine hazır hale getirildi.

 

Enerjisa Üretim, Dağdelen Hidroelektrik Santrali’ni 2022 itibarıyla hiç insan gücü kullanmadan tamamen uzaktan yönetilebilir ve dijital şekilde üretim yapabilen bir yapıya kavuşturdu. Yıllık ortalama 17 GWh  elektrik üretimi yapan Dağdelen HES’te üretim süreçlerinin sanal modelleri yaratılarak verilere dayalı performans ölçümleri gerçekleştirildi. Elde edilen tüm verilerle insansız üretime uygun hale getirilen santralin işletmesi üretim süreçleri, 2020 yılında Enerjisa Üretim’in Ataşehir Merkez Ofis’inde kurulan merkezi kontrol odası “Senkron” dan, yüzlerce kilometre mesafeden anlık olarak uzaktan yönetiliyor. Enerji sektöründe yeni bir sayfa açan uygulama, Enerjisa Üretim’in sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sunmanın yanı sıra iş alanındaki kaza risklerini de minimuma indiriyor. İnsansız enerji üretimi aynı zamanda işletme ve bakım konularında da avantajlar sağlıyor.  

 

Enerjisa Üretim İşletme ve Teknik Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan “Dağdelen Hidroelektrik Santrali’mizin insansız hale getirilmesiyle sektörde bir ilke daha imza attık. Bu uygulamayı hem sürdürülebilirlik yaklaşımımız hem de uçtan uca teknoloji dönüşümü ve inovasyon bazlı verimlilik çalışmalarımız açısından stratejik bir yatırım olarak görüyoruz. Uygulamanın verimlilik ve iş kazalarını sıfıra indirme yönünden de faydaları söz konusu. Santralin yönetimini merkez ofisimizde olan kontrol odamız “Senkron”dan gerçekleştiriyoruz. Yedekli veri odası ve şifreli özel iletişim altyapısıyla bütün hidroelektrik santrallerimizi tek bir noktadan yönetebilecek uzman mühendis ve operatörlerimizin 7/24 görev yaptığı Senkron, hâlihazırda bütün santrallerimizin işletme değerlerini anbean yüzlerce kilometre öteden takip edebilmemizi sağlıyor. Enerjisa Üretim olarak hem yeni yatırımlara ve kapasite artışlarına hem de inovasyon ve verimlilik çalışmalarına devam edeceğiz” dedi.

 

İnsansız Hidroelektrik Enerji Santrali ''Dark Plant'' Filmi sosyal medyada yayınlandı. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı