Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin Dijital Sanat Sergisiyle Beyoğlu Sokakları Donatıldı

Hayal etmek ve üretmek kavramlarıyla yola çıkan ve gençlerin yaratıcı dünyasından yararlanarak hayata geçirilen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, bir ilke daha imza attı.

Evrensel Bilim Kurgu ve  Fantastik Film Festivali’nin  Dijital Sanat Sergisiyle  Beyoğlu Sokakları Donatıldı
Yayınlama: 05.10.2022

Hayal etmek ve üretmek kavramlarıyla yola çıkan ve gençlerin yaratıcı dünyasından yararlanarak hayata geçirilen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, bir ilke daha imza attı. Festival kapsamında Beyoğlu sokaklarında bir ay boyunca dijital dev panolardan oluşan sanat sergisi bilim ve sanatın birlikteliğini sunacak.

 

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla düzenlenen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, bir ilki daha sanat ve bilimseverlerle buluşturdu. Geleceğe dokunan festival, dijital sanatın en güzel örnekleriyle Beyoğlu sokaklarını donattı.

 

Uluslararası alanda da dijital sanatların bu denli geniş kapsamda yer almadığı ifade edilirken; Beyoğlu’nun günlük 6 milyon kişinin ziyaret ettiği sokaklarında yer alan 12 adet dijital dev pano; 8 farklı dijital sanatçının hareketli, 3 boyutlu eserleriyle süslendi. Bir ay boyunca halka açık olacak bu dijital sanat sergisinin, yaklaşık 180 milyon seyirciye ulaşması bekleniyor.

 

Sergide Atilla Erkmen’in ExPression of ColorsEcem Dilan Köse’nin CAD/Re.soleBalkan Karışman’ın Elevations, Displacement, Other Time, PiecedHakan Yılmaz’ın Under The Waves, Nonexistent MemoriesBurak Dirgen’in The Snow, Ramariopsis Kunzei, Whirling DervishMurat Yıldırım’ın The Last Chance, Hostage, Alby, Astro CatBahtiyar Ardin’in Hypnosis ve Süleyman Yılmaz’ın Super Massive Black Hole, Gravitational Waves eserleri yer alıyor.

 

Festivalin idari direktörü Filiz Dağ, Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin hayata geçme fikrini de oluşturan dijital içeriklerin, tür sinemasında CGI-VFX adıyla bilinen “görsel efektler” konusunu gündeme taşıdığını belirtirken; “Günümüzde ve gelecekte oyun sektörü, reklam, dizi ve sinema yapımlarında içeriklerin büyük bir kısmı bu yeni teknolojiler ve onları üreten sanatçılar tarafından ortaya konmuş olacak.” ifadelerini kullandı.

 

Teknolojinin sanatla ve sanatın da halkla buluştuğu dijital sanat sergisi, festivalin kreatif tasarımcısı Atilla Erkmentarafından gerçekleştiriliyor. Erkmen, sergiye ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Uzun bir süredir uluslararası yapımcıların kullandığı ve Metaverse adıyla ses getiren dijital sanat ve NFT sektörü, maliyetlerinin yüksekliği ve insan gücünün azlığıyla konuşuluyordu. Aynı zamanda yapımcılık sektöründe bu teknolojilerle yapılan içerikler, gişe ve hasılatlarda en yüksek rakamlara ulaşanlardır. Festivalimiz ile bu alanda dünya çapında başarı elde eden yetişmiş birçok insan gücümüzün olduğunu göstermeyi, içeriklerimizin de dünyaya açılmasını ve örnek olmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.

 

Festivalin 30 Eylül tarihinde düzenlenen ödül töreninde festival afişleri, dünyada ilk kez Ethereum birimiyle NFT ödülü olarak dağıtıldı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı