Fibabanka, ilk 7 ayda gerçekleştirdiği 8 başarılı ihraç ve bu ihraçların sağladığı getiri ve güven sonrası, Ağustos ayında da 1 milyar TL tutarındaki 2 yeni ihracı başarı ile tamamladı.
Fibabanka, ilk 7 ayda gerçekleştirdiği 8 başarılı ihraç ve bu ihraçların sağladığı getiri ve güven sonrası, Ağustos ayında da 1 milyar TL tutarındaki 2 yeni ihracı başarı ile tamamladı. Böylece, yılbaşından bugüne yapılan Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihraç büyüklüğü 3 milyar TL’ye ulaştı.
Dijital yatırımları ve teknolojik altyapısı ile sektöre yeni ürün ve hizmetler kazandıran Fibabanka, Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi’nin (TMKŞ) desteği ile Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) son iki ihracı Ağustos ayında gerçekleştirerek toplam ihraç sayısını 10’a çıkardı. Başarıyla tamamlanan ihraçlarda, yine ihraca konu portföylerin çeşitlendirilmesine dikkat edilerek ihraç yapısı zenginleştirildi. İlk 7 ayda 8 ihraçla toplam 2 milyar TL’lik ihraç gerçekleştiren Fibabanka, Ağustos ayında yaptığı son iki ihraçla tek seferde 1 milyar TL’lik tüketici kredisini seküritize ederek yılbaşından bugüne kadar hayata geçirdiği ihraç büyüklüğünü 3 milyar TL’ye çıkarmış oldu.
“Farklı kredi portföylerini ihraç etme sürecine başladık.”
Fibabanka’nın kullandırdığı tüketici kredilerini seküritize etmek üzere bir yıla kadar uzanan vadelerde yeni VDMK ihraçları gerçekleştirdiklerini vurgulayan Fibabanka Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Mert şöyle dedi: “Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi’nin sunduğu ürün geliştirme, kredi analitik, BT altyapı ve operasyon hizmetlerinden faydalanılarak Ağustos ayında A ve B grubu olmak üzere 7 farklı vade aralığında en kısa 32, en uzun 363 gün vade olacak şekilde toplam 1 milyar TL tutarındaki iki yeni ihracı başarıyla tamamladık. İhraç edilen VDMK’ların getirisini kredilerin ödenme performansı ve kredilerden gelecek nakit akışlarının nemalandırılması ile oluşacak pozitif getiriyle değişecek şekilde tasarladık. İhraç edilen VDMK’lar sayesinde Bankamız, aktifteki kredilerini menkul kıymetleştirerek bilançosunu çok daha esnek ve likit bir şekilde yönetme olanağına sahip olurken söz konusu menkul kıymete yatırım yapan yatırımcılar ise bu ürünler aracılığıyla kredilerin nakit akışını ve getirilerini portföylerine almış olacaklar.“
Fibabanka’nın yeni varlığa dayalı menkul kıymet ihraçlarına yönelik olarak TMKŞ ile çalışmalarına yoğun şekilde devam ettiğini ifade eden Mert şu değerlendirmede bulundu: “Son yaptığımız tüketici kredisi ihraçlarında farklı portföyleri ihraca dahil edip, sermaye piyasası araçlarını zenginleştirerek yatırımcılara avantajlı faiz oranları ile farklı vadelerde yatırım olanağı sunma hedefimize ulaşma yolunda önemli adımlar atmaya devam ediyoruz. Mayıs sonuna kadar yapılan ilk dört ihraçta tüketici kredilerininin içinden kısıtlı bir portföy ihraçlara dahil edilirken Haziran ayından itibaren portföy çeşitliliğini arttırdık. Toplamda 2022 yılının başından bugüne kadar 3 milyar TL tutarında ihraç büyüklüğüne ulaştık. Yeni dönemde hem bireysel hem de tüzel segmentte farklı kredi portföylerini ekleyerek VDMK ihraçlarımızı daha da zenginleştirip devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda TMKŞ ile beraber yürüttüğümüz üçünün toplam limiti 12,5 milyar TL’ye ulaşan 3 adet yeni fon kuruluş çalışmalarımızı da Haziran ayı içinde tamamladık. Ayrıca 27 Haziran 2022 tarih ve 5752 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Karar kapsamında 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67’inci maddesinde yer alan tevkifat oranlarında değişikliğe gidilmesi ile 6362 Sayılı karar kapsamında kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının (TMKŞ) kurucusu olduğu VDMK’lara ilişkin gelirlere uygulanacak stopaj oranlarının gerçek kişiler için yüzde 5 olarak uygulanması konusu karara bağlanmıştır. Bu karar ile VDMK’ların gerçek kişilere satışı cazip hale gelerek, Sermaye Piyasalarının gelişmesi için çok önemli bir adım atılmış ve yine bu sayede VDMK’lar için yatırımcı profilinin çeşitlenerek genişlemesine olanak sağlanmıştır.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı