Dijital Kolaj Sanatçısı Uğur Gallenkuş’un “Paralel Evrenler” sergisi İstanbul Havalimanı Dış Hatlar’da (İGA) ziyaretçileri ile buluşuyor.
Dijital Kolaj Sanatçısı Uğur Gallenkuş’un “Paralel Evrenler” sergisi İstanbul Havalimanı Dış Hatlar’da (İGA) ziyaretçileri ile buluşuyor. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından “Umudumuz Hep Genç” sloganı ile düzenlenen 9 Mayıs Avrupa Günü kutlamaları kapsamında düzenlenen sergide, günümüzün cesur foto muhabirlerinin haber fotoğrafları dikkat çekici kolajlarla sunuluyor. Sanatçı, açlıktan yoksulluğa, savaştan çocuk haklarına, mültecilerden sağlık hizmetlerine, eğitimden iklim değişikliğine kadar insanlığı etkileyen konuları eserlerine çarpıcı bir biçimde aktarıyor. “Paralel Evrenler” sergisi, ayrıcalıklı olanlar ve ezilenler arasındaki genişleyen küresel uçuruma sefalet ve neşeyi, zenginlik ve yoksulluğu, sevgi ve umutsuzluğu harmanlayarak dikkat çekerken, gerçeklere korkusuzca bakarak, başkalarının hayatlarını anlama biçiminde farkındalık yaratmayı hedefliyor. Gallenkuş, barış ve dayanışmanın simgesi olan Avrupa Günü dolayısıyla eserlerinin sergilenmesinin kendisi için çok önemli ve anlamlı olduğunu kaydederek, “Bir solo sergimin Avrupa Birliği gibi büyük bir çatı altında düzenlenen etkinlikte yer almasının benim açımdan anlamı ve önemi çok büyük. Gurur duyduğum ve kendimi çok mutlu hissettiğim bir gündü. Kolajlarımda öne çıkardığım sorunların çözümü için politikada aktif olan yetkililere kısmen de olsa ulaşabilmesini sağlayan bir proje oldu” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un Ankara CerModern Sanat Galerisi’nde açılışını yaptığı “Paralel Evrenler” sergisi CerModern’in yanısıra. İGA’da da 22 Mayıs 2022 tarihine kadar ziyaretçileri ile buluşmaya devam edecek.
“Aylan Bebek fotoğrafı etkili oldu”
Kolaj fotoğraf çalışmalarına 2014 yılından bu yana devam ettiğini aktaran Uğur Gallenkuş, bu yola çıkışında artık bir simgeye dönüşmüş olan ‘Aylan Bebek’ fotoğrafının etkili olduğunu belirtti. Gallenkuş şunları söyledi: “Aylan Bebeğin 2015 yılında sahile vuran cansız bedenini gördüğümde, insanların savaş, göç ve mültecilik süreçlerinde yaşadıklarına dair farkındalık yaratacak türde bir şeyler yapmak istediğimi hissettim. Aylan Bebeğin görselinde bir foto manipülasyon vardı. Arka plan farklıydı, sadece Aylan Bebek fotoğrafa kesip konulmuştu. Bunun üzerine açlık yoksulluk, savaş, çocuk hakları, mülteciler gibi konularda insanların dikkatlerini çekebilmek, insanların bu sorunlar ile empati kurabilmelerini sağlamak için tezatlıklar ve zıtlıkları keskin bir şekilde göstermeye başladım. Bu yeni teknikte iki fotoğrafı yan yana koyuyorum. Savaş ya da çatışmalardaki çekilmiş fotoğrafların karşısına dikkat çekebilecek obje ya da fotoğraflarla bir senkronizasyon oluşturuyorum.”
Ailesinin Ankara’da Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un açılışını yaptığı sergide kendisini ilk kez izlediğini belirten Gallenkuş, “Ailem mutlu oldu, gururlandılar. Ben yurt dışında sergilerde, uluslararası etkinliklerde yer aldım, tecrübelerim var ancak onlar için ilkti. Menajerim ve yayıncım Arzu Tunca dahil hepimiz çok mutlu hissettik” şeklinde konuştu.
“Çocukların Paralel Evreni”
Sosyo-ekonomik sorunlar, savaş, çatışmalar, kadın hakları, çocuk hakları, çevresel sorunları konu alan çalışmalarına devam ettiğini belirten Gallenkuş, şöyle devam etti: “Bundan yaklaşık iki yıl önce, 2020 yılında “Çocukların Paralel Evreni” ismiyle kitabımı yayınladım. Kitabımın konusu sadece çocuklar. Dünyanın çocuklara sağlaması gereken haklara işaret ediyorum, kitabımda çocukların maruz kaldıkları sorunları 50 kolaj ile gösteriyorum.”
Sanatını estetik olduğu kadar insani bir farkındalık çabası olarak da gören sanatçının kolajları dünyanın pek çok yerindeki okullarda öğretmenler tarafından ders materyali olarak kullanılıyor. Öğrenciler bu kolajlar üzerinden hem eşitsizlik ve çocuk hakları gibi konular hakkında tartışmalar yaparak farkındalık kazanırken, kendi kolajlarını üreterek yaratıcı sanat çalışmalarına katılma fırsatı buluyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı