Gastronominin ustaları öğrencilerle buluştu

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ege Bölgesi Kariyer Fuarı (EGEKAF) kapsamında “Turizmin Yükselen Yıldızı Gastronomi” paneli düzenlendi.

Gastronominin ustaları öğrencilerle buluştu
Yayınlama: 23.03.2022

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ege Bölgesi Kariyer Fuarı (EGEKAF) kapsamında “Turizmin Yükselen Yıldızı Gastronomi” paneli düzenlendi. İzmir Fuar Alanı Kırmızı Salon’da düzenlenen etkinliğe İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, EÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemil Gürgün, Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin’in yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Moderatörlüğünü İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Doç. Dr. Turgay  Bucak’ın üstlendiği etkinlikte konuşmacı olarak  Sosyal Girişimci Şef Ebru Baybara Demir, Şef Mustafa Hüseyin Pancar, Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Yeşim Yüksel, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Öğrencisi Tuğçe Demirel yer aldı. Nar Gourmet Şefi Agnes Toth ise etkinliğe çevrimiçi olarak katıldı.

 

Konuşmasında EGEKAF’ın öneminden bahseden İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı “Öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılandığı, Avrupa ve Asya’nın en büyük kariyer fuarı gerçekleşti. 100 bine yakın katılımın sağlandığı EGEKAF’a ev sahipliği yapan Ege Üniversitesine, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ve ekibine çok teşekkür ederim. Tüm öğrencilere yolunuz açık olsun diyorum” dedi.

 

“Mutfağın dili sevgidir” 

Şef ve sosyal girişimci Ebru Baybara Demir, bir sosyal gastronomi şefi olduğunu ve bu kavramın ilk temsilcisi olmaktan gurur duyduğunu belirtti. Uluslararası arenada Türkiye’yi iki defa temsil ettiğini belirten Ebru Baybara Demir, dünyanın en iyi 10 şefi listesinde yer aldığını söyledi. Sosyal gastronomi mesleği aracılığıyla insanların hayatlarına dokunup hayatlarını değiştirebildiklerini anlatan Baybara Demir, “Yaptığım yemeklerle insanların hayatlarını değiştiriyorum. Şeflik, sadece yemek yapmaktan veya tabak oluşturmaktan ibaret değildir. Mutfağın dili sevgidir ve bir şef bunu iyi kavramalıdır” dedi.

 

Türk mutfağına da değinen Baybara Demir, “Yaşadığımız ülkenin değerlerine ve kültürüne sahip çıkarak onları korumamız gerekiyor. Yerel kalkınma çok önemli bir mesele. Türk mutfağı çok zengin ve çok kıymetli. Bu yüzden bohçanız dolu gidin ki sizden vazgeçemesinler. Dünyada artık eskisi kadar geleneksel mutfakla uğraşılmıyor. Herkes ürünle ilgileniyor. Bu yüzden şef olarak mutfakta kendi kimliğinizi oluşturun” diye konuştu.

 

“Gastronomi Akademisinde deneyim kazanıyorlar”

Öğrencilere deneyim kazandıran Gastronomi Akademisi hakkında bilgiler veren Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Sosyal Girişimci Yeşim Yüksel, “Gastronomi Akademisi, alandaki eksiklerimizi gidermek adına kuruldu. Başta Türk mutfağı ve Ege mutfağı olmak üzere yöresel lezzetlerimizi öne çıkarıyoruz. Gençlerin bu deneyimlerden yararlanmasını istiyoruz. Gastronomi alanında ihtisas yapmak isteyen gençlerimiz bize katılabilir. Öğrenciler, çeşitli eğitim ve sertifikalardan yararlanabilir” dedi.

 

“Yerel halktan çok şey öğrendim”

Yerelde çalışırken bölge insanıyla iyi iletişim kurmanın öneminden bahseden Şef Hüseyin Pancar, “Ege mutfağının yerlisi olmam ve bölgeyi tanımam benim için büyük şanstı. Ege’nin yemeklerini ve bölgeyi tanıtmam gerektiğini düşünerek hareket ettim. İşe öncelikle yerel kültürden başladım. Bölgenin insanlarıyla konuştum. Ekmek yapımına bile yerellerle iletişim kurarak başladım. Onların yanında çalışarak çok şey öğrendim. Kendinize değer katmak ve idealinizi gerçekleştirmek için çok çalışmalısınız. Güne erken başlamak gerçekten veriminizi artıracaktır. Aynı zamanda farklı bir bakış açısı kazanacaksınız” dedi.

 

Gastronomi alanındaki etkinlik ve eğitimlere katılmanın öğrenciler için önemli olduğunu söyleyen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans öğrencisi Tuğçe Demirel, “Katıldığım eğitimler, beni akademik alanda çalışmalar yapmaya itti. Öğrenci olarak önereceğim en önemli şey etkinlikleri kaçırmamanız ve orada yeni insanlarla iletişim kurmanız” dedi. Yurtdışına çıkıp yeni deneyimler elde ettikten sonra ülkesine döndüğünü belirten Demirel, “Yurt dışı çalışmalarında bulundum. Avusturalya’dan çalışma teklifi aldım fakat ülkeme faydalı olmak için burada kaldım” diye konuştu.

 

Konferansa çevrimiçi olarak katılan Nar Gourmet Şefi Agnes Toth ise Macaristan’da Türk Mutfağını, Türkiye’de ise Macar Mutfağını tanıtacak çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.  

 

Etkinlik sonunda İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, katılımcılara “Teşekkür Belgesi” vererek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı