Geleceğin Meslekleri Neler Olacak

YKS ÖĞRENCİLERİ İÇİN İPUÇLARI   Heyecanla beklenen YKS sonuçları açıklandı.

Geleceğin Meslekleri Neler Olacak
Yayınlama: 18.07.2022

YKS ÖĞRENCİLERİ İÇİN İPUÇLARI

 

Heyecanla beklenen YKS sonuçları açıklandı. Bu süreçte de aileler ve çocuklar için en önemli konulardan biri  “Hangi mesleği seçmeliyim? Geleceğin meslekleri arasında neler var?” sorusu oldu.

 

Dünyanın değişen hızı ve yeniçağın getirdikleri ile birlikte bugün pek çok meslek kolu önemini hala korurken, birçok yeni meslek de önem kazanmaya başladı. Uzmanlar geleceğin mesleklerini sınıflandırırken, bilişim ve teknolojik gelişmelere ağırlık verirken, İzmir Özel Türk Koleji PDR Bölüm Başkanı Sn. Yudum Tan Akın ve PDR bölümü öğretmenleri Uzm.Oya Akgün ve Banu Avcı, YKS seçim sürecindeki gençler için geleceğin mesleklerini şöyle değerlendirdi:

 

Geleceğin en iyi mesleklerinden bazılarına günümüzde aşina olsak da bunlar 5 – 10 yıl önce var olmayan hatta adını bile duymadığımız mesleklerdi. Şimdi ise gelecek hiç olmadığı kadar hızlı geliyor. Bu nedenle mesleğinizi seçerken, o işin öngörülebilir gelecekte ne kadar revaçta olacağına dikkat etmek, yetkinlik ve becerilerimizi ona göre geliştirmek çok önemli duruyor. Dünya Ekonomik Forum Raporu 2020 İşlerin Geleceği Anketi’nde paylaşılan rakamlardan yola çıkarak 2025 yılına kadar 85 milyon işin, insanlar ve makineler arasındaki iş bölümündeki değişikliklerle kaybolabileceği, insanlar arasındaki yeni iş bölümüne daha iyi uyarlanmış 97 milyon yeni rolün ise ortaya çıkabileceği tahmin ediliyor. Sektörler arasında talebi artan ve azalan ilk 20 iş rolüne baktığımızda talebin arttığı 20 mesleğin birkaçı hariç tamamının özellikle yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi, uygulanması ve kullanılmasıyla ilgili olduğunu söyleyebiliriz.  

 

Talebi artan meslekler arasında, Veri Analistleri ve Veri Bilimcileri, Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi Uzmanı, Büyük Veri Uzmanı, Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı, Proses Otomosyon Uzmanı, İş Geliştirme Uzmanı, Dijital Dönüşüm Uzmanı, Bilgi Güvenliği Analisti, Yazılım ve Uygulama Geliştiricileri, Nesnelerin İnterneti Uzmanı, Proje Yöneticisi, İşletme Hizmetleri ve Yönetim Yöneticileri, Veritabanı ve Ağ Uzmanları, Robotik Mühendisleri, Stratejik Danışman, Yönetim ve Organizasyon Analistleri, FinTech Mühendisi, Mekanik ve Makine Tamircileri, Organizasyonel Gelişim Uzmanları, Risk Yönetim Uzmanı gibi meslek kategorileri yer alıyor. Buna karşılık veri girişi ve idari işler, muhasebe ve finans alanlarındaki denetim veya analiz alanlarındaki meslekler, malzeme kayıt ve stok tutma, banka veznesi çalışanları, müşteri ve müşteri hizmetleri çalışanları, kapıdan kapıya satış, insan kaynakları uzmanı, Elektronik ve Telekom kurulum ve tamircileri gibi alanlara talepler azalıyor. Öğrenciler seçimlerini yaparken bu dinamikleri göz önünde bulundursunlar, ancak aynı zamanda kendi kişilik ve karakter yapılarına uyan seçimi yapmaya önem versinler. Mutlu meslek seçimi mutlu bir alan seçimi ile başlar.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı