ÖZGE MUMCU AYBARS VE FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL “İÇİMDEKİ KIRK KADINI” ANLATTI İÇİMDEKİ KIRK KADIN SÖYLEŞİSİNDE KADINLAR, KADINI VE ÖYKÜLERİNİ ANLATTI EFES SELÇUK’TA “İÇİMDEKİ KIRK KADIN” SÖYLEŞİSİ “İçimdeki Kırk Kadın” kitabının tanıtım ve söyleşisi Selçuk Efes Kent Belleği’nde gerçekleşti.
ÖZGE MUMCU AYBARS VE FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL “İÇİMDEKİ KIRK KADINI” ANLATTI
İÇİMDEKİ KIRK KADIN SÖYLEŞİSİNDE KADINLAR, KADINI VE ÖYKÜLERİNİ ANLATTI
EFES SELÇUK’TA “İÇİMDEKİ KIRK KADIN” SÖYLEŞİSİ
“İçimdeki Kırk Kadın” kitabının tanıtım ve söyleşisi Selçuk Efes Kent Belleği’nde gerçekleşti. Ön sözü Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel tarafından yazılan, Selda Kartal’ın derlediği, Biz Kitap’tan çıkan İçimdeki Kırk Kadın kitabının tanıtım ve söyleşi etkinliğine Filiz Ceritoğlu Sengel, Özge Mumcu Aybars, kitapta hikâyeleriyle yer alan kadınlar ve çok sayıda dinleyici katıldı.
ÖN SÖZ GÖRDÜĞÜM HİKÂYELERİN TOPLAMIDIR
Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in kitap için yazmış olduğu ön sözün okunmasıyla başlayan söyleşide açılış konuşması yapan Başkan Ceritoğlu Sengel “Türkiye’de kadın hakları denilince ne yazık ki daimi olarak kadına şiddetle nasıl mücadele edileceğine ilişkin, kadının cinsel istismara uğramasıyla alakalı bir sürü hezimetli öyküden bahsediyoruz. Kadın ezilen, hırpalanan hep mağdur pozisyonuna düşen, her daim yardıma ihtiyaç duyan bir obje değil tam aksine kendine güvenen, ben bir şeyler söyleyebilirim diyen, ben kendim yapabilirim diyen, benim birisine ihtiyacım yok diyebilen bir özne olmalı. Kırık hikâyelerin mağdurları haricinde, kendine güvenen, kendini ifade edebilen, aslında yoktan var edendir kadın. Hem avukatlık mesleğim gereği tanıdığım, bildiğim mevzuların hem de belediye başkanı olarak gördüğüm hikâyelerin tamamıdır bu ön söz” dedi.
Kitabın hazırlanma süreci hakkında bilgi veren Özge Mumcu Aybars; “Bu kitap aslında herkesin bireysel incinmişliği var kadın olmakla ilgili. Bu kitapta herkesin öznel hikâyesi var ve bu kitap bu anlamda çok değerli. Böyle bir yol açtığınız için çok teşekkür ediyorum. Kadına yönelik şiddette biz yalnızca ölüm kısmını görüyoruz. Aslında bütün kadınlar hayatında bir şekilde psikolojik şiddeti yaşıyor. Özel ilişkilerde kadınların psikolojik şiddete maruz kaldığını düşünüyorum. Kitaptaki öyküyü yazarken de bu noktadan yola çıktım” dedi.
GÜÇLÜ KADINI TOPLUM YARATIYOR
Güçlü kadın ve yaşam üzerinden ilerleyen söyleşide Özge Mumcu Aybars; “Aslında güçlü kadını toplum yaratıyor. Sizin geldiğiniz toplumsal bir yapı, bir aile vardır. Ne yazık ki, kadına yönelik bir baskı altı alma süreci vardır. Buna karşı çıkmanın yolu güçlü kadın olmaktan geçiyor. Toplum aslında sizin içinizdeki gücü yaratıyor. Zorunlu olarak güçlü oluyorsunuz” dedi.
Başkan Ceritoğlu Sengel güçlü kadın olmanın yolunu kadınların yaşadığı psikolojik şiddet üzerinden değerlendirerek; “Gördüklerimizi görmemezliğe, duyduklarımızı duymamazlığa gelmekten bahsediyorum. Yani bugün sessiz olduğumuz her şey, yarın sebebi olduğumuz her şey olur. Güçlü kadınların olması, “ biraz daha güçlü olsaydı ayaklarının üzerine bassaydı” demekle değil kadınların güçlü olması için biraz bilenler bilmeyenlere ne anlatıyor bundan bahsetmekle olacak bir şey. Biraz gerçeklere kendimize ve kentlimize ayna tutmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde bir şeyleri değiştirip, dönüştürebiliriz” dedi.
Katılımcıların sorularının da cevaplandığı söyleşide “İçimdeki Kırk Kadın” adlı kitapta hikâyeleriyle yer alan kadınlar da kitaba ve kaleme yazmış oldukları hikâyelere dair duygu ve düşüncelerini dile getirdiler. İçimdeki Kırk Kadın kitabına dair düzenlenen söyleşinin sonunda Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Özge Mumcu Aybars ve kitapta hikâyeleriyle yer alan kadınlar okurları için kitap imzaladı.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı