İklim kriziyle mücadelede kadın profesyoneller fark yaratacak

Küresel finans ve muhasebe meslek kuruluşu ACCA iş dünyasının iklim kriziyle mücadelesinde kadın profesyonellerin rolünün güçlendirilmesi çağrısında bulunarak bu yılki Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

İklim kriziyle mücadelede kadın profesyoneller fark yaratacak
Yayınlama: 04.03.2022

Küresel finans ve muhasebe meslek kuruluşu ACCA iş dünyasının iklim kriziyle mücadelesinde kadın profesyonellerin rolünün güçlendirilmesi çağrısında bulunarak bu yılki Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

 

ACCA Sürdürülebilirlik Başkanı Emmeline Skelton, erkek profesyonellerin hakim olduğu iklim gündeminde, kadın profesyonellerin seslerinin duyulmasının önemine dikkat çekerken, ACCA Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Afganistan Bölge Başkanı Filiz Demiröz ise kadın profesyonellerin önümüzdeki günlerde iklim değişikliği ile mücadelede daha fazla rol üstlenerek toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlayabileceğinin altını çizdi.

 

Dünyanın 178 ülkesinde 233 binden fazla üyesi bulunan küresel bir finans ve muhasebe meslek kuruluşu olan ACCA, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde iş dünyasının net sıfır emisyon hedefine erişmesinde ve iklim kriziyle mücadelesinde kadın profesyonellerin rolünün güçlendirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

 

İklim değişikliği nedeniyle yerinden edilen insanların 80'inin kadın olduğu ve kadınların çevresel felaketler sırasında ölme olasılığının 14 kat daha fazla olduğunun tahmin edildiğini belirten Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP’e göre, dünya genelinde tarım gibi sektörlerde işgücünün çoğunluğunu oluşturan kadınların bu nedenle aşırı hava koşullarından orantısız şekilde etkilenme ihtimali yüksek. Net-sıfıra geçişten en çok faydalanan sektörler kamu hizmetleri, inşaat ve imalat ve bu sektörlerde de iş gücünü oluşturan kadınların çok düşük bir yüzdesi kadınlardan oluşmakta. Hükümetler ve işletmeler hem kadınların hem de erkeklerin eşit olarak net sıfıra geçişin bir parçası olmasını sağlamak için birlikte çalışmalıdır.

 

Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınların toplumda oynadığı ölçülemez rolü hatırlatan ACCA Sürdürülebilirlik Başkanı Emmeline Skelton “Bu nedenle ACCA, erkek profesyonellerin hâkim olduğu iklim gündeminde kadın finans ve muhasebe profesyonelleri başta olmak üzere tüm kadın profesyonellerin seslerinin duyulması çağrısında bulunuyor. Bu, doğrudan BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından ikisi olan toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin 5 numaralı Sürdürülebilir Kalkınma Amacı ve iklim değişikliğine ilişkin 13 numaralı Sürdürülebilir Kalkınma Amacı ile de ilgili. İklim gündemi, önümüzdeki on yıllarda uzun vadede iş dünyasını yeniden tanımlıyor ve kadınların bu mücadelede oynayabileceği rolü anlamak bizim için önemli. Bu, aynı zamanda finans ve muhasebe mesleği için de çok önemli bir konu. ACCA, birçok finans ve muhasebe profesyonelinin çalışma alanının çok önemli bir parçası olan iş raporlamasındaki değişimin öncüsüdür. Finansal raporlamalar yalnızca nihai sonucu değil, aynı zamanda bir işletmenin toplum ve gezegen üzerindeki etkisini de hesaba katmalıdır.” dedi. 

 

Kadın finans ve muhasebe profesyonellerinin uzmanlık, tecrübe ve liderlikleri ile iş dünyasının iklim krizi ile mücadelesinde fark yaratacağına inandıklarını belirten ACCA Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Afganistan Bölge Başkanı Filiz Demiröz ise sözlerini şöyle sürdürdü: 

 

Sağlam ve karşılaştırılabilir geniş raporlama mekanizmaları oluşturmaya dair mesleki becerilere sahip finans ve muhasebe profesyonellerinin iklim değişikliği ile mücadelede etkili bir değişim yapacağına ve sosyal açıdan daha adil ve çevreye duyarlı işletmelerin, iş dünyasının ve ekonomilerin oluşturulmasında önemli rol üstleneceklerine inanıyoruz. Kadın finans ve muhasebe profesyonelleri ise önümüzdeki günlerde iklim değişikliği ile mücadelede daha fazla rol üstlenerek toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunabilecek.” 

 

ACCA’in cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamı konusundaki çabalarının çok eskiye dayandığını belirten Demiröz, bu çalışmaları şöyle özetledi:  

 

  • 1909 yılında ACCA üyeliğine alınan ilk kadın olan Ethel Ayres Purdie, bu üyelik ile dünyada muhasebe meslek kuruluşlarına kabul edilen ilk kadın muhasebeci oldu. Hiç şüphesiz ki, dünyanın pek çok yerinde kadınların henüz oy hakkı yokken Ethel’in elde ettiği bu başarı, kadın muhasebeciler için birçok çalışmaya da öncülük etti.
  • ACCA, cinsiyet eşitliğini sağlamış bir küresel meslek kuruluşudur. ACCA’in yarım milyondan fazla olan adayının yüzde 56’sı, 233.000 üyesinin 46’sı kadın. 
  • ACCA, bünyesinde cinsiyet eşitliğini sağlamış bir işveren olarak da öne çıkıyor. Tüm dünyada 52 ülkedeki 110 ofiste ve temsilcilikte çalışan 1.400’den fazla çalışanın 61’i kadın çalışanlardan oluşuyor.  
  • ACCA, cinsiyet eşitliği konusunda sadece üye ve çalışan sayısında değil, yönetici ve karar alma mekanizmalarında da önemli bölgesel ve uluslararası roller üstlenen kadın çalışanları ile de birçok ilki gerçekleştirdi: 
  1. ACCA genelindeki yönetici/liderlik pozisyonlarının 45’inde kadın liderler yer alıyor.
  2. ACCA’in Yönetim Kurulu’nun 6 üyesinden 4’ü kadın yöneticilerden oluşuyor.  
  3. 42 üyeden oluşan ACCA Konseyi’nde 24 kadın üye ile 59 oranında kadın üye temsili bulunuyor. 
  4. 9 kişilik ACCA Konsey Yönetim Kurulu’nda da 5 kadın üye ile 56 oranında kadın üye temsili bulunuyor.
  5. ACCA tarihinde 5 kadın başkan ve 2008 yılından beri görevini başarıyla sürdüren Helen Brand ile birlikte 2 kadın İcra Başkanı görev aldı.

 

  •  1 Aralık 2020 tarihinde, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına olan bağlılığımızı ve bu amaçların hayata geçirilmesine dair taahhütlerimizi uluslararası kamuoyu ile paylaştık.

 

  • 100 seneyi aşan tarihimizde hem iş dünyasında hem de finans ve muhasebe mesleğinde cinsiyet eşitliğinin fırsat eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılığın önceliklendirilmesi hem de finans ve muhasebe profesyonellerinin iklim değişikliği mücadelesinde daha kritik rolleri üstlenmeleri için yaptığımız çalışmalar ACCA için iftihar kaynağıdır.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı