Türkiye ve dünyanın değişmez sorunlarının başında cinsiyet eşitsizliği geliyor.
Türkiye ve dünyanın değişmez sorunlarının başında cinsiyet eşitsizliği geliyor. Toplumun her kesiminde bu eşitsizlik kendisini gösteriyor. Cinsiyet eşitliğini sahiplenen ve bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlayan SEY Vakfı 7 bölgede 7 ayrı şehre giderek bu sorunu alanında uzman isimlerle değerlendiriyor.
Bu amaçla yola çıkan vakfın ilk durağı Diyarbakır oldu. Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde, SEY Vakfı Başkan Vekili Begüm Yücel, BM Türkiye mukim koordinatörü Alvaro Rodriguez, UNFPA İyi Niyet Elçisi ve oyuncu Songül Öden, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz ve Bahçeşehir Üniversitesi akademisyeni Doç.Dr. Yavuz Samur’un katıldığı bir etkinlik düzenlendi.
SEY Vakfı Başkan Vekili Begüm Yücel kadınların sorunlarını erkekler mesele haline getirirse, cinsiyet eşitsizliğinin büyük oranda son bulacağına inanıyorum diye başladı sözlerine ve ekledi; “neden anneler çocukların bakımından sorumlu, neden babalardan teknolojik aletleri tamir etmeleri bekleniyor? Kadın da erkek de hayatın her alanında eşit şekilde ellerini taşın altına koymalı. Eğer biz erkek çocuklarımızı doğru bir şekilde eğitebilirsek, işte o zaman geleceği de değiştirebiliriz” dedi.
Yekta Kopan da cinsiyet eşitsizliğinin kanayan bir yara olduğunu vurgulayarak, “Hala kadınlar öldürülüyor. Hala sosyal hayatta, iş hayatında, bir dizi eşitsizlik yaşanıyor. Bunun şehir, statü gibi farklılıkları da yok. Bu sorunu doğru bir bilinçle ortadan kaldırabileceğimize inanıyorum.” dedi.
Etkinliğe video konferansla katılan Rodriguez de “Kadınları dışlayan, seslerinin duyulmasını engelleyen binlerce yıllık ataerkil yapının sonuçlarını hala yaşıyoruz. Eşitsizliklerin küresel olarak artması ve her yerde kadınları ve kız çocuklarını derinden etkilemesi nedeniyle bu proje büyük önem taşıyor” dedi.
UNFPA İyi niyet elçisi Songül Öden ise ”Kadının şiddete uğraması sadece bir sonuçtur. Toplumun ezberi, şiddete uğrayan kadını sadece bir gün anmak, sosyal medyada paylaşmak. Ertesi gün, maalesef kadının adı yok. Medya, siyaset, eğitim, tüm alanlar. Kalıpları yıkan bir dil kullanırlarsa, yasa koyucular bunu hayatın her alanına yayarlarsa mesele çok farklı bir hal alır” diye konuştu.
BAU Rektörü Karadeniz’de” Türkiye cinsiyet eşitliğinde 153 ülke arasında 130.sırada. Demek ki gerçekten kadının sorunu erkeğin meselesi olmak zorunda. Cinsiyet sadece bizim bir kimliğimiz, boyumuz var, dilimiz var düşüncelerimiz var. Hepimiz birbirimizden farklıyız ama bir araya geldiğimizde harika bir resim oluşturabiliriz. Kadın kimliğimizle kadın olarak resmin içindeyiz. Kadın ve erkek eşit daha sonra denk ve daha kapsayıcı politikalara ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Dünyanın en başarılı 100 genci arasına seçilen Gül Karen Aça ise kendi başarı hikayesini anlatarak, kız çocuklarının her şeyi gerçekleştirebileceğini vurguladı.
Konuşmaların ardından, çocuklarda cinsiyet eşitliği farkındalığının oluşması için Türkiye’de bir ilk olan “Basmakalıp” kutu oyununun da lansmanı yapıldı. Begüm Yücel, Songül Öden, Yekta Kopan oyunu sahnede oynadı, izleyenler keyifli dakikalar yaşadı.
Bu oyunla amaç, çocukların oyun oynayarak cinsiyet eşitliğinin önemini anlamaları. SEY Vakfı için akademisyen Yavuz Samur tarafından tasarlanan oyunun satışından elde edilecek gelir, kız çocuklarının eğitimi için harcanacak.
SEY Vakfı, il il gezerek cinsiyet eşitliğinin önemini anlatmaya devam edecek.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı