Liselere Geçiş Sınavı (LGS) dün gerçekleşti.
Liselere Geçiş Sınavı (LGS) dün gerçekleşti. Geçen yılın aksine matematik sorularının zorluk derecesi azaldı. Türkçe ve Fen Bilimleri ise öğrencileri hayli terletti. Habertürk’te yayınlanan ‘Yolun Başındayken’ programında Dr. Görkem İldaş’ın sorularını yanıtlayan Bilfen Çamlıca Ortaokulu Türkçe Zümre Başkanı Özlem Ertem ve Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Neslihan Saçal sınav sorularını değerlendirdi. Ertem ve Saçal’a göre bu yıl sıralamayı Türkçe ve Fen Bilimleri belirleyecek.
SIRALAMAYI TÜRKÇE VE FEN BİLİMLERİ BELİRLEYECEK
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan ve 8'inci sınıfta eğitim gören 1 milyon 236 bin 313 bin öğrencinin başvurduğu LGS maratonu dün tamamlandı. 09.30'da başlayan sınavda öğrencilere çoktan seçmeli 90 soru soruldu. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50, ikinci oturumda ise Matematik ve Fen bilimlerinden toplam 40 soru yöneltildi. Hemen her yıl öğrencileri zorlayan matematik testinde bu yıl zorluk derecesi düşüktü. Türkçe ve Fen Bilimleri soruları ise adayları zorladı. İşte uzmanlardan LGS 2022’nin ardından değerlendirmeler…
“ÇELDİRİCİLİĞİ KUVVETLİ VE DİKKAT GEREKTİREN BİR SINAV”
Bilfen Çamlıca Ortaokulu Türkçe Zümre Başkanı Özlem Ertem:
Çeldiriciliği çok kuvvetli olan bir sınavdı. Tamamen dikkatlerini çok üst düzeyde tutmaları gereken, her şıkkı iyi değerlendirmeleri gereken, zor ve belirleyici bir sınavdı. Bu yıl çocukları daha önceki sınavlarda gördüğümüz kelime anlamıyla zorlayacak soru ise yoktu.
PARAGRAFLAR BU YIL UZADI
2018 yılından beri paragrafların uzunluğu azaldı. Ama aynı şekilde Türkçe’nin doğru cevaplanma oranı da azaldı. Bu demek oluyor ki kısa paragraf ve kısa soru eşittir kolay soru değil. Kısaldıkça belki daha da kafa karışabiliyor. İçindeki bağlam daha kendini gizleyebiliyor ama paragrafların uzun olması bir taraftan da çocuklara bilişsel yük getiriyor. Oysaki öğrencilerin korkmalarına hiç gerek yok. Aslında ne kadar anlatıyorsa o kadar çok kendini açığa çıkartıyor soru. Yeter ki dikkatlerini toplasınlar. Oradaki ardıllığı kaçırmasınlar.
DİL BİLGİSİ VE ANLATIM BOZUKLUĞU GERİ DÖNDÜ
‘Fiilimsi’ konusu çocukların çok merak ettiği ve sınavlarda çok fazla soru gelen bir konudur. MEB’in de sevdiği bir sorudur ama bu yıl yoktu. Onun yerine ‘fiilde çatı’ sorusu vardı. Anlatım bozukluğu da son iki yıldır sınavlarda sorulmuyordu. Bağlamdan yola çıkarak ulaşmaları gereken ve şıkları tek tek elemelerini gerektiren kuvvetli sorular vardı. Bir yazım sorusu vardı ki çok dikkat gerektiren bir soruydu. Öğrencilerin birkaç kez okuyarak cevaplayabilecekleri bir soruydu.
“BİLGİYİ VE BECERİYİ ÖLÇTÜ. ÇALIŞAN KARŞILIĞINI ALDI”
Bilfen Çamlıca Ortaokulu Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Neslihan Saçal:
Bilgi temelinde beceriyi de ölçen bir sınavdı. Deney düzenekleri, grafikler ve tablolarda çalışmanın karşılığının alınabileceği bir sınavdı. 2022 LGS Fen Bilimleri sınavı her ay yayımlanan örnek sorularla benzerlik göstermekle beraber, çocukların ‘’Bunu da rahat yaparım’’ diyebileceği soru sayısı geçmiş yıllara göre daha azdı.
“ÇELDİRİCİLİĞİ YÜKSEK BİR SINAVDI”
Deney düzeneklerinin çok yoğun olduğu bir sınav gördük. Deney düzeneklerinin açıklanması için çok uzun uzun metinler kullanılmış. Kelime sayısı çok fazla olan, hem metin kısımlarının hem de soru köklerinin uzunluğu ile dikkat çeken sorular vardı. Bu nedenle fen ve matematik okuryazarlığı yüksek olan öğrenciler avantajlı hale geldiler. Bu tarz becerilerin yüksek olduğu çocukların, soruları okuyup anlamada daha başarılı olduklarını görüyoruz.
FEN BİLİMLERİNDE SÜRPRİZ YOK
Beklemediğimiz bir konu da beklemediğimiz bir ünite de yoktu. Geçen sene çıkmayan elektrik ünitesinden bu yıl iki tane soru geldi. Beklediğimiz bir soru tipiydi. Soru tipleri geçen seneki sınavla tam anlamıyla paralellik göstermeyebilir ama teknik anlamda temiz olsa da zorlayıcı ve eleyici sorular vardı.
“ÇOCUĞUNUZU BAŞKALARI İLE KIYASLAMAYIN”
LGS sonuçlarının 30 Haziran’da açıklanacağını hatırlatan uzmanların sınav ailelerine de uyarıları vardı. LGS’nin bir sıralama sınavı olduğunu ifade eden Ertem ve Saçal’a göre aileler çocuklarını başkaları ile kıyaslamamalı. Uzmanlara göre sonuç ne olursa olsun pandemi ortamında bu sınava hazırlanan çocuklar, gösterdiği büyük çabadan dolayı bir tebriği çoktan hak etti.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı