Ödemiş’te Düzenlenen Küçük Menderes Su Çalıştayı’na Üreticiler Yoğun İlgisi Gösterdi

KEÇİ Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen “Kuyu Kurumadan” su çalıştaylarının Küçük Menderes Havzası üzerindeki son toplantısı Ödemiş’te gerçekleştirildi.

Ödemiş’te Düzenlenen Küçük Menderes Su Çalıştayı’na Üreticiler Yoğun İlgisi Gösterdi
Yayınlama: 30.08.2022

KEÇİ Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen “Kuyu Kurumadan” su çalıştaylarının Küçük Menderes Havzası üzerindeki son toplantısı Ödemiş’te gerçekleştirildi. Ödemiş ve Beydağ Belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Küçük Menderes Ovası Yağmur Suyu Hasadı Projesi’nin de müjdesi verildi.

 

KEÇİ Derneği, Seferihisar, Efes Selçuk ve Foça’nın ardından Ödemiş’te de su çalıştayı düzenledi. Ödemiş Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Hizmet Birimi’nin katkılarıyla gerçekleşen toplantıya Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar da katıldı. Çalıştay KEÇİ Derneği adına Baha Okar’ın konuşması ile başlarken, Mehmet Eriş ve Feridun Yılmazlar da birer açılış konuşması gerçekleştirdi.

 

“BU SORUN DAYANIŞMA İLE ÇÖZÜLÜR”

Baha Okar konuşmasında KEÇİ Derneği olarak neden su konusuna odaklandıklarından bahsederken, Küçük Menderes Havzasına dair Bakanlık’ın gelecek tahminlerinden söz etti. Okar ayrıca diğer ilçelerde gerçekleştirilen çalıştaylardan farklı olarak bu çalıştayda, sorunun değişik boyutlarına dikkat çekmekten ziyade, sorunu tespit edip çözüme yönelen proje ve uygulamaların sunumuna ağırlık vermeyi tercih ettiklerini söyledi. Okar’ın ardından söz olan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş de konuşmasında kullanılan su ile mevcut kaynak arasında açık olduğunu ve kaynakları gözeten bilinçli bir su kullanımı için bilimi referans alan bir planlamanın gerektiğini vurguladı. Eriş konuşmasında çeşitli kurumların arasındaki işbirliğine vurgu yaparken, “birbirimizle yarışarak değil, dayanışarak bu sorunu çözmemiz gerekiyor” dedi. Çalıştaya katılım gösteren Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar da Beydağ Barajı’nın alarm verdiğini, artık suyu aradıklarını, akıllı yatırım ve planlamalarla sorunun çözüleceğine dair inancını koruduğunu ifade etti.

 

YAĞMUR DÜŞTÜĞÜ YERDE TOPLANACAK

Açılış konuşmalarının ardından ilk sunumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Alim Murathan gerçekleştirdi. Murathan sunumunda Küçük Menderes Havzası ve suyun durumu ile ilgili ayrıntılı bilgi verirken, ovalarda çok büyük çökmelerin olduğunu ifade etti. Murathan önümüzdeki günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yağmuru düştüğü yerde toplamak üzere Küçük Menderes Ovası’nda bir yağmur suyu hasadı projesini başlatacağı müjdesini verdi. Küçük Menderes Ovası’na yılda 650 milyon m3 su düştüğünü ve bu suyu toplamak istediklerini belirten Murathan, çiftçilerin bu projeyi desteklemeleri halinde büyük bir yağmur suyu hasadı projesi olacağını sözlerine ekledi.

 

Çalıştayda ayrıca Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Kılıç yanlış sulamanın neden olduğu sorunlar ve tarımsal üretimde suyun etkin kullanımı için çözüm önerileri ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi. Kılıç, basınçlı sulama yöntemlerinin ve açık kanallar yerine toplu basınçlı boru hatlarının kullanılmasını gerektiğini ifade etti. Murat Kılıç’ın ardından İZSU 2. Bölge Daire Başkanlığı’nda görevli Çevre Mühendisi Narin Polat Küçük Menderes bölgesinde Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi’yle geri kazanılmış atık suyun tarımsal amaçlı olarak kullanılmasına vurgu yaparak, İZSU’nun bölgedeki hedeflerinden ve mevcut durumdan bahsetti.

 

“OVA BİTTİ, SIRA DAĞDAKİ SUYA GELDİ”

Sunumların ardından çalıştayın ikinci bölümünde üreticiler, bölgede faaliyette bulunan dernekler ve su kooperatifi temsilcileri söz aldı. Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu söz alarak, “Küçük Menderes Havzası’nda sorunlar Tire’ye gittikçe daha da artıyor. Tire’de sulamanın tamamına yakınında yeraltı suyu kullanılıyor. Ovada sondaj yasağı var ama dağda sondaj yasağı yok. Ovadaki suyu bitirdik, sıra dağdaki suyu bitirmeye geldi.” dedi. Ödemiş Koza-Der Başkanı Selahattin Bağlı ise konuşmasında salma sulamanın yasaklanması gerektiğini ifade etti.

 

Katılımcılar genel olarak Ödemiş’te ağırlıklı faaliyetin hayvancılık olduğunu ve bundan kaynaklı sılajlık mısır üretiminin fazla olduğuna dikkat çekerken, üretim planlaması olmadan yapılan hayvancılığın ve mısır üretiminin su kaynaklarının hızla tükenmesine sebep olduğunu vurguladı.

 

Küçük Menderes – Ödemiş “Kuyu Kurumadan” su çalıştayının ardından son çalıştay Çiğli’de düzenlenecek. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün de katılım göstereceği çalıştayda, gerek iklim krizinin gerek Gediz havzası boyunca tarımsal su kullanımı ve endüstriyel atıklar nedeniyle ortaya çıkan kirliliğin Gediz deltası için yarattığı tehdit ve bugünden alınması gereken önlemler değerlendirilecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı