Öldürülen Gazeteciler İzmir’de Anıldı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), “6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü” nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi.

Öldürülen Gazeteciler İzmir’de Anıldı
Yayınlama: 07.04.2022

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), “6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü” nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. İGC İzmir Basın Müzesi ziyaretiyle başlayan etkinlik, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Hafızanın Işığında Anmak ve Anlamak” paneliyle devam etti. Panele, 1980’de gözaltında öldürülen gazeteci ve yayıncı İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost ile 1996 yılında haber takibi sırasında polisler tarafından dövülerek öldürülen gazeteci Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe konuşmacı olarak katıldı. Panelin yönlendiriciliğini ise İGC Kültür Komisyonu Sorumlusu Mazlum Vesek üstlendi.  

 

Öldürülen gazetecilerin yer aldığı video sunumunun ardından konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, uluslararası basın örgütlerinin raporlarından derlenen verileri aktardı. Gappi, şöyle konuştu: “Daha sistemli, daha mücadeleci olmak ve çok çalışmak zorundayız. Meslektaşlarımızın kaybını izlemek istemiyorsak tek güç olarak varlığımızı daha iyi hissettirmek zorundayız. Daha bağımsız, daha dik olmanın yollarını aramalıyız. Hepimiz birer demir yumruk olmak zorundayız. Toplumun vicdanı olmuş yitirdiğimiz tüm basın mensuplarını saygıyla anıyoruz.” 

 

ZAMAN AŞIMI DURDURULSUN 

 

Panelde konuşan Alaz Erdost, öldürülen gazeteci ve aydınların ailelerinin kurduğu “Toplumsal Bellek Platformu”nu tanıttı. Platformun 2009 yılında kurulduğunu söyleyen Erdost, “Amacımız, canlarımızın nasıl öldürüldüğünü değil, neden öldürüldüğünü anlatmak” dedi. 80’li ve 90’lı yıllarda yapılan suikastların arkasında aynı isimlerin olduğunu söyleyen Erdost, “Gerçek suçluları bulalım ki tekrar yaşanmasın. Babam İlhan Erdost’un davası zaman aşımına uğradı. Öldürülen gazeteciler, öldürüleceklerini bilmelerine ve şikayet etmelerine rağmen hiçbir şey yapılmadı. Bunları dile getirirsek o zaman gerçeklere ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.  

 

DAYANIŞMA GÜÇLENDİRİR 

 

Meryem Göktepe ise kardeşi Metin Göktepe’nin öldürüldüğü günü ve dava sürecini anlattı. “Bir gazeteci öldürülüyorsa, orada mutlaka gizlenen, saklanan, insanların öğrenmesini istemedikleri kirli işler vardır” diyen Meryem Göktepe, dava boyunca katillerin korunduğunu ve bazı hakimlerin sürgün edildiğini anlattı. Bu süreçte büyük bir dayanışma örneği sergilendiğini ve özellikle gençlerin davaya sahip çıktıklarını vurgulayan Göktepe, “Metin, katilleri yargılanan ilk gazeteci olması açısından önemlidir” diye konuştu. Meryem Göktepe ayrıca Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin, kardeşinin doğum günü olan 10 Nisan’da düzenlenecek törenle sahiplerini bulacağını açıkladı.  

 

Panelin sonunda öldürülen gazeteci-yazar Musa Anter’in kızı Rahşan Anter, Turan Dursun’un oğlu Abit Dursun ile Sivas Katliamı’nda öldürülen şair Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan da kısa birer konuşma yaptı.  

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı