Tarımın Geleceğini Gençlerle Güçlendiren Protokol

Tarım ve gıda sektöründe nitelikli insan gücü yetiştirmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında iş birliği protokolü gerçekleştirildi.

Tarımın Geleceğini Gençlerle Güçlendiren Protokol
Yayınlama: 06.07.2022

Tarım ve gıda sektöründe nitelikli insan gücü yetiştirmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında iş birliği protokolü gerçekleştirildi. Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte öğrencilere yönelik yapılan çalışmalara ilişkin konuşan Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak “Gelecek tarımda, tarımın geleceği gençlerde mottosuyla bu sürece başlıyoruz. Gençleri tarıma kazandırmamız gerekiyor. Gıda krizinin önüne geçmek için acil önlemler almalıyız. Sürdürülebilir tarım ve güvenilir gıda için bu işi sonuna kadar götürmemiz gerekiyor” dedi.

 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü  iş birliğinde "Gelecek Tarımda, Tarımın Geleceği Gençlerde" sloganıyla  123 okul, 9 Bin 309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsayan çalışmanın basın açıklamasını  İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ile  İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay gerçekleştirdi. 

 

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, konuşmasında Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa öğrencilere yönelik yapılan çalışmalara yer verdi. Öğrencilere yapılan çalışmaları geleceğe yapılan hizmet olduğuna değinen Saylak, protokolü “Tarihe not düşülen bir protokol” olarak tanımladı. Saylak, "Muğla il genelinde 32 bin 583 ilkokul öğrencimize yönelik bir oyun yazıldı. Amacı çocukların belleğinde suyun önemini, gıdanın ve toprağın önemini oyunla anlatmaya çalışmaktı. Milli Eğitim   Müdürlüğü ile ortaklaşa 2022 yılının ilk 6 aylık sürecinde 9 ilçede 48 çiftçi eğitim kursu gerçekleştirdik. 444 kadın 678 kursiyere sertifikaları verildi. Ziraat Bankası'nın tarımda gençlerin istihdamı için finansman kampanyası var. Bu konuda da bir protokol hazırlığı içindeyiz. Banka bu krediyi almaları için kurs verilmesini istiyor. Onun içinde çalışmalarımız hızla sürüyor. Seydikemer OSB ile 2500 kişiye istihdam sağlanması hedeflerimiz arasında. İşte tam bu noktada eğitim alan gençlerimizi istihdam ederek tarıma ve sektöre kazandırmayı planlıyoruz" dedi.

 

‘Gençleri Tarıma Kazandırmamız Gerekiyor’

Pandemi, iklim krizi ve savaşların gıda arzını sıkıntıya soktuğunu vurgulayan Saylak, "Gelecek tarımda, tarımın geleceği gençlerde mottosuyla bu sürece başlıyoruz. Gençleri tarıma kazandırmamız gerekiyor. Gıda krizinin önüne geçmek için acil önlemler almalıyız. Sürdürülebilir tarım ve güvenilir gıda için bu işi sonuna kadar götürmemiz gerekiyor. Takipçisi olacağız" diye konuştu. Ayrıca İl Müdürlüğüne ait tarlalarda öğrencilere yönelik eğitim çalışma alanı oluşturulacağına değindi. 

 

9 Bin 309 Öğrenci ve 264 Öğretmen Proje Kapsamında

123 okul, 9 Bin 309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsayan protokol ile ilgili ülke geneli eğitim verileceğine değinen İl Tarım Müdürü Saylak “Tarım ve gıda sektöründe nitelikli insan gücünü yetiştirmek için 47 meslek alanına ait 105 dalda nitelikli iş gücünü yetiştirmek için diğer kurumlarımızla işbirliklerini geliştiriyoruz. Geçmişten bu yana tarım ülkesi olma özelliğimizi güçlendirerek yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz. Bu bakımdan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile güçlerimizi birleştiriyoruz. Köyceğiz'de bu konuda 30 kontenjanı olan bir okulumuz mevcut. 28 dekar alanda serası da bulunan uygulama alanımız var.  Öğrencilerin bu alanı tercih etmelerini bekliyoruz. Bu bölümde eğitim alacak öğrencilere eğitim bursu verilecek ve tablet dağıtımı yapılacak" ifadelerini kullandı.  

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı