Teknopark İstanbul, 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da, en çok patentli start-up firmasına ev sahipliği yapan teknopark olarak birinci oldu.
Teknopark İstanbul, 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da, en çok patentli start-up firmasına ev sahipliği yapan teknopark olarak birinci oldu.
İki yıl üst üste birincilik alan Teknopark İstanbul’daki patentli start-up firma sayısı 68’e yükseldi. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları alanına verilen önemin altını çizen Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, “Teknodestek programı ile firmalarımıza Fikri Sınai Mülkiyet Hakları konusunda hibe desteği sağlıyor, her yıl destek kapsamımızı genişleterek çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.
Patentpreneurs yani patentli start-up’lara sahip teknoparklar arasında, Teknopark İstanbul, önceki yıl olduğu gibi 2021’de de birinci oldu. Patent Effect’in yayınladığı 2021 Yılı Patent Performansları Raporu’nda yer alan listeye göre; Türkiye’de kurulan 898 patentli start up kuruluşunun 697 girişimi yani 77 si teknoparklarda kuruldu. Buna göre; Teknopark İstanbul, 68 patentli start up girişime ev sahipliği yaparak birinci oldu. Teknopark İstanbul, 52 patentli start up firma ile 2020’de de Türkiye genelinde en çok patentli girişime ev sahipliği yapan teknopark olmuştu.
“Girişimcilerimizin potansiyeline inanıyoruz.”
Teknoparkların 2019 yılı patent performansını değerlendiren Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, “Teknopark İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi, Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklar Geliştirme Birimi henüz 3 yaşında. Teknoparkımız, diğer teknoparklara göre yeni kurulmuş olmasına rağmen, çok kısa sürede 2 yıl üst üste birincilik aldı. Bu başarımızın arka planında konuya olan inancımız ve bu doğrultuda yapılan yoğun çalışmalar bulunuyor. Girişimcilerimizin potansiyeline inanıyoruz ve onları desteklemeye devam edeceğiz. ‘Teknodestek’ adı altında firmalarımıza Fikri Sınai Mülkiyet Hakları konusunda hibe desteği sağlayarak yüklerini biraz da olsa hafifletmeye de çaba sarf ediyoruz” dedi.
“Başarının temelinde Teknodestek programı var.”
Genel Müdür Bilal Topçu, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları alanına stratejik yaklaşarak girişimcilere eğitimler verdiklerini, bu başarının temelinde Teknodestek programı olduğunu söylerken, bu program ile birlikte, fikri ve sınai mülkiyetlerin korunması ve ticarileşmede bir aracı olarak kullanılması için yoğun olarak çalıştıklarını belirtti.
Bu kapsamda firmaların kıymetli AR-GE çıktılarının korunmasını sağlayan, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım tescili gibi başvuru ücretleri, bunların devam sürecinde yapılan inceleme ve araştırma ücretleri ve uluslararası patent başvuru ücretleri Teknopark İstanbul tarafından desteklenmeye devam edeceğini belirtti.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı