Türkiye’de güneş sektöründe öncü bir sivil toplum kuruluşu olan GENSED’in, uluslararası değer taşıyan Green Solar Network (GSN) projesi hayata geçirdiği yenilikler ve projelerle büyük dikkat çekiyor.
Türkiye’de güneş sektöründe öncü bir sivil toplum kuruluşu olan GENSED’in, uluslararası değer taşıyan Green Solar Network (GSN) projesi hayata geçirdiği yenilikler ve projelerle büyük dikkat çekiyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Green Solar Network, üyelerine büyük ayrıcalıklar tanıyor.
Türkiye’nin sektöründe en önemli sivil toplum kuruluşu ağı olan Green Solar Network (GSN)’le ilgili bir açıklama yapan GSN Yönetimi Başkanı Başkanı Fatih Ünal, ‘’Gelecek çok daha fazla güneş enerjisinin olacak. Bizler de bu çerçevede gerek tüm güneş sektörü, gerekse diğer sektörler ile kurum ve kuruluşları bir network çatısı altında işbirliği yapmalarını hedefleyerek, Türkiye’de ilk olan AB destekli bu önemli networkü ülkemizin hizmetine sunduk. Networkle ilgili yeni fikir ve projeleri değerlendirme konusunda da GSN olarak her türlü desteğe açığız’’ şeklinde konuştu.
Green Solar Network projesinin Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) tarafından Kadın İş Veren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER) ortaklığı ile hayata geçirildiğini belirterek GSN Yönetimi Başkanı Fatih Ünal, GSN’in işleyiş ve faaliyetlerini anlattı.
‘’HER TÜRLÜ FİKİR VE PROJEYE AÇIĞIZ’’
İklim değişikliği ile mücadele kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen güneş enerjisi ile ilgili doğru ve son bilgilere ulaşmak için Green Solar Network’ün güçlü bir iletişim ağı oluşturduğunu belirten Ünal, iklim değişikliği ile mücadelede güneş enerjisi kullanımı arttırmak için, yatırımcılar, STK’lar, belediyeler ile kamu kurum kuruluşları arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti.
‘’Güneş Geleceğimiz’’ mottosu ile güneş enerjisinin önemine vurgu yapan Ünal, ‘’Gelecek güneş enerjisinin olacak. Bizler de bu çerçevede gerek tüm güneş sektörü gerekse diğer sektörler ile kurum ve kuruluşları bir network çatısı altında işbirliği yapmalarını hedefleyerek, Türkiye’de ilk olan AB destekli bu önemli networkü ülkemizin hizmetine sunduk. Önümüzdeki günlerde ‘Solar Hesaplama’ modülü gibi çok büyük ilgi gören yeni projeleri kamuoyuyla paylaşacağız. Networkle ilgili yeni fikir ve projeleri değerlendirme konusunda da GSN olarak her türlü desteğe açığız, güneşi her sektöre yayacağız’’ diye konuştu.
GSN ÜZERİNDEN TEK TIKLA, GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARI HESAPLANABİLİYOR
Green Solar Network’ün en önemli projelerinden biri olan ve büyük dikkat çeken ‘’Solar Hesaplama” modülü, güneş yatırımları hakkında ön bilgi sahibi olunmasını sağlıyor. Aynı zamanda kullanıcıları temiz enerji üretimine teşvik eden, uygulama örneklerinin yer aldığı bilgilendirme içerikleri “İyi Uygulama Örnekleri” başlığı altında GSN web sitesinde görülebilir.
Solar Hesaplama modülü, Green Solar Network, AB projesi kapsamında oluşturulan bir fotovoltaik güneş enerji sistem hesaplama uygulaması. GSN’in web sitesine entegre edilmiş bu uygulama ile çatı alanı, ortalama fatura değeri, şehir ve mesken tipine göre toplam kurulu güç, invertör gücü, geri ödeme süresi ve çevresel etkiler hesaplanabiliyor.
Kullanıcı dostu, güncel alt yapısı, hızlı ve kolay erişimi olması ile güneş enerjisi yatırımlarının yanı sıra daha yeşil bir çevre için katkınıza ait veriler sunuyor. Şehir, fatura, çatı alanı ve konut tipi bilgilerinize göre yatırımıza ait gerekli güneş enerji sistem kurulu gücü, güneş paneli adedi, toplam invertör gücü, yıllık elektrik üretim miktarı ve sistem geri ödeme süresi konularında bilgi sahibi olunabiliyor. Ayrıca hesaplama modülünün sonuçları çıktı olarak da alınabiliyor.
Hesaplama modülünde, arka planda sistem birim maliyeti, döviz kuru, elektrik birim maliyeti ve güneş panel modeli gibi dinamik değişebilen değerler yer alıyor. Bu değerler yıl içerisindeki değişikliğe göre GSN tarafından güncelleniyor. Ancak sonuçlar projenin bölgesine, ev, iş yeri ve sanayi tesislerine göre değişiklik gösterebiliyor.
GSN İLE GÜÇLÜ BİR İLETİŞİM AĞI OLUŞTU
Güneş enerjisi sektörü ile diğer sektörleri buluşturan ve konu ile ilgili videolar, sektörel yayınlar oluşturan, konferans, seminer ve eğitimler düzenleyerek bilinçlendirme çalışmalarını gerçekleştiren Green Solar Network her geçen gün yeni etkinlikleri kamuoyuyla paylaşıyor.
GSN ile interaktif bir şekilde, üyelerin talepleri doğrultusunda; bilgilendirme çalışmaları, workshop aktiviteleri, analiz ve değerlendirme çalışmaları konularında güvenli ve doğru bilgi akışı sağlayarak, güneş enerjisi alanında güçlü ve sürdürülebilir değerler yaratmak için çalışmalarda bulunuluyor.
GSN, güneş enerjisi kullanımı, yatırımları ve imkanlarını artırarak üyelerinin hem büyümelerini hem de iklim değişikliği ile mücadelede rol almalarını sağlayan çok güçlü ve ileri iletişim uygulamaları olan bir network.
GSN ‘’BİLGİ MERKEZİ’’ ÖNEMLİ BİR HİZMET VERİYOR
Güneş enerjisi sektörü ile diğer sektörler, tüm kamu kurumları, üniversiteler, belediyeler, sanayi odaları, OSB’ler, hukuk müşavirleri, finans danışmanları, teknoloji merkezleri ve mühendisleri, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme seminerleri ile de büyük dikkat çekiyor.
Green Solar Network (GSN) kısa zamanda, İklim Değişikliği Ekseninde Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Webinarı, Türkiye'de Güneş Enerjisinin Gelişimi Webinarı, Green Solar Network Stratejik Plan Workshop'u, Green Solar Network Konferansı – 1, ve Green Solar Network Güneş Enerjisi Yayını ile sektörle ilgili cevapsız soru bırakmıyor. Network içinde ayrıca; üyelere ve büyük çoğunluğu kamuoyuna açık sektörle ilgili sözleşmeler, yayınlar, mevzuatlara dair bilgiler ve rehberlerle ilgili bilgi de veriliyor.
TÜRKİYE’NİN ÖNCÜ STK’LARI GSN’DE
GSN, hem güneş hem de diğer önemli sivil toplum kuruluşlarının üye olduğu önemli bir network olarak çalışmalarını sürdürüyor. Sektörde öncü dernek olan GENSED (Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği), KAİSDER (Kadın İş Veren ve Sanayicileri Derneği), ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği), TWRE (Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sektörü Türk Kadınları), AVERE (Türkiye Elektro Mobilite Derneği), MÜKAD (Mühendis ve Mimar Kadınlar Derneği) ve BEYSAD (Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği) Green Solar Network’ün üyeleri arasında bulunuyor.
KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİ VE BAĞLANTIDA ETKİLİ
Green Solar Network (GSN), dünyanın en önemli problemlerinden biri olan iklim değişikliği ile mücadele için güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırılması ve güneş sektörü ile diğer sektörler arasındaki bağlantıyı oluşturuyor. Türkiye’de alanında ilk sivil toplum kuruluşları ağı olan Green Solar Network (GSN), başta STK’lar olmak üzere; sanayiciler, işletmeler, üniversiteler ve belediyelerin kullanabileceği önemli bir alt yapı hizmeti sunuyor.
Alnında önemli bir farkındalık yansıtan ve kurulduğu 2020 yılından bu yana birçok önemli webinar, konferans, seminer ve eğitimler düzenleyen GSN, güneş enerjisinin kullanımını teşvik edecek ve yaygınlaştıracak faaliyetleri yürütüyor. Bu amaçla sektörle ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeler haber ve yenilikler, güneş enerjisi kullanımı ve yatırımı hakkında yararlı içerik ve uygulamalar üreterek, kamuoyuyla paylaşıyor. Ayrıca hem üyeleri hem de konu hakkında bilgi almak isteyen yeni girişimci ve yatırımcıları da ilgili mevzuat ve yönetmelikler ile değişiklikleri yakından takip ederek bilgilendiriyor.
NETWORK ÇALIŞMA KOMİTESİ ÖNEMLİ İSİMLERDEN OLUŞUYOR
Güneş enerjisi ve iklim değişikliği ile ilgili teknik bilgi sağlama ve içerik oluşturma faaliyetlerini yöneten Green Solar Network Yönetim Ekibi ile teknik çalışmaları yürüten Green Solar Network Çalışma Komitesi, güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırma, iklim değişikliği sorunlarına dikkat çekme, networkün teknik ve bilimsel faaliyetlerinde rol alma konularında önemli başarılara imza atıyor.
Fatih Ünal’ın Komite Başkanlığını yaptığı Green Solar Network Çalışma Komitesi, Green Solar Network Çalışma Komitesi, Komite Başkanı, Komite Üyeleri ve teknik uzmanlardan oluşuyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı