Ege Üniversitesi patentli tekstil laboratuvar test cihazları sanayici ile buluştu Tekstil sektöründe kullanılmak üzere geliştirilen “Ege Üniversitesi” patentli test cihazları, sektörün en önemli fuarlarından birisi olarak kabul edilen “ITM 2022 Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı”nda beğeniye sunuldu.
Ege Üniversitesi patentli tekstil laboratuvar test cihazları sanayici ile buluştu
Tekstil sektöründe kullanılmak üzere geliştirilen “Ege Üniversitesi” patentli test cihazları, sektörün en önemli fuarlarından birisi olarak kabul edilen “ITM 2022 Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı”nda beğeniye sunuldu. Yüzde 44’ü uluslararası olmak üzere 102 ülkeden 64 bin 500 ziyaretçinin katıldığı fuarda Ege Üniversitesi patentli üç cihaz sergilendi.
Fuarı değerlendiren Ege Üniversitesi (EÜ) Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi (TEKAUM) Müdür Yardımcısı ve Emel Akın Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, “Standımızı ziyaret eden firma temsilcileri, patenti bir Türk Üniversitesine ait, seri üretimi ve satışı ise tamamen yerli bir cihaz üreticisinde bulunan cihazlarımızı Türkiye için önemli bir kazanım olarak değerlendirdiler. Bu durumdan büyük bir gurur ve mutluluk duyduk” diye konuştu.
Fuar kapsamında tanıtımı yapılan cihazlardan bahseden Doç. Dr. Süpüren Mengüç, “TÜBİTAK’ın 1001 projesi desteğiyle geliştirilmiş olan Kumaş Dalama Ölçüm Cihazı, kumaş yüzeyinde dalama sebep olan lif uçlarının oluşturduğu batma kuvvetini döndürme momentinden hareketle ölçebilmekte, kumaşların yüzey özelliklerini detaylı bir şekilde analiz edebilme imkânı sunmaktadır. Performans ödülü almaya hak kazanan projemizde Prof. Dr. Nilgün Özdil araştırmacı olarak yer aldı. Yapılan patent başvurusu neticesinde cihazımız Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Cihazın uluslararası patentinin alınması için yapılan PCT başvurusunun raporunun da olumlu olarak gelmesiyle ülke girişleri aşamasına geçildi. Proje kapsamında geliştirilen Kumaş Dalama Ölçüm Cihazının patenti TÜBİTAK’ın da desteği ile Türkiye’nin önde gelen yerli laboratuvar cihazı üreticilerinden PRO-SER firması tarafından lisanslanarak, ticarileştirilmesi sağlandı” dedi.
“Spor giyiminden hijyen ürünlerine kadar her alanda kullanılacak”
Kumaş Nem İletimi Ölçüm Cihazı’nın TEKAUM ile Fen Fakültesi Fizik Bölümü iş birliğinde geliştirildiğini ifade eden Doç. Dr. Süpüren Mengüç, “3D-MMD ticari ismiyle sergilenen cihaz, termal kamera görüntüleme sistemlerinden yararlanarak, kumaş yüzeyindeki ıslanma bölgelerinin ayrıntılı olarak incelenmesini sağlıyor. Terin kumaşlardaki iletimi sebebiyle giysi konforunun ölçümü için büyük önem taşıyan cihaz, ölçüm prensibi sebebiyle farklı test sıvılarıyla ölçüme de imkan veriyor. Saf su, destile su, asidik, bazik ter çözeltisi ve kan gibi vücut sıvılarının tekstil materyali ile temasında ortaya çıkacak durumu simüle etme imkanı sağlayan cihaz, son derece detaylı bir analiz ile sıvının kumaştaki yayılımı ve kuruma hızına ilişkin veriler ortaya koyuyor. Geliştirilen cihazın; özellikle spor giyim ürünleri, iç giysiler, bebek bezi ve hijyen ürünleri, çarşaf ve benzeri ciltle temas eden ev tekstili ürünlerindeki sıvı nem iletim özelliklerini tespit edebilme anlamında önemli avantajları bulunuyor. Yaptığımız başvuruda cihazın buluşçuları TEKAUM Müdürü Prof. Dr. Faruk Bozdoğan, Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Bilge, Dr. Öğr. Üyesi Melek Duygu Bilge ve doktora öğrencisi Ertuğrul Özkan yer alıyor” dedi.
“’Ege Modeli’ proje desteği ile geliştirilen ürün büyük ilgi gördü”
Ege Modeli proje desteği ile geliştirilen “Maske Nefes Alabilirlik Ölçüm Cihazı”nın özelliklerini anlatan Doç. Dr. Süpüren Mengüç, “Bu cihaz pandemiyle birlikte yoğun olarak kullanılmaya başlanan koruyucu maskelerin, uluslararası standardın gereklerini karşılayıp karşılamadığının kontrolü için, yerli üretim test cihazlarına ihtiyaç duyulması ile ortaya çıkan bir fikir doğrultusunda yapılmış olan bir projenin çıktısıdır. Cihaz, Ege Modeli proje desteği ile geliştirildi. Ege Modeli proje desteği, üniversite-sanayi iş birliğine önemli bir ivme kazandırdı. Pandemideki bir ihtiyaç doğrultusunda yürütülen bu proje, gerçek bir ihtiyaca yanıt vermek üzere ortaya çıkan yerli üretim yeni bir test cihazının geliştirilmesi anlamında örnek oluşturdu. Projede Prof. Dr. Faruk Bozdoğan, Doç. Dr. Gonca Özçelik Kayseri, Dr. Öğr. Üyesi Barış Oğuz Gürses ve yüksek lisans öğrencisi Ata Kianoosh araştırmacı olarak yer alıyor” dedi.
Cihazların sektörden gördüğü ilgiden oldukça memnun olduklarını dile getiren Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, “Özellikle Ar-Ge merkezleri bulunan ve nitelikli yenilikçi ürünler geliştirmek üzere faaliyet yürüten firmalar cihazlarımıza büyük ilgi gösterdiler ve şu ana kadar hiç aklımıza gelmeyen çok farklı alanlarda da kullanım olanağı bulacağını fark etmemizi sağladılar. Standımızı ziyaret eden firma temsilcileri, patenti bir Türk Üniversitesine ait, seri üretimi ve satışı ise tamamen yerli bir cihaz üreticisinde bulunan cihazlarımızı Türkiye için önemli bir kazanım olarak değerlendirdiler. Bu durumdan büyük bir gurur ve mutluluk duyduk. Cihazlarımızın bilinirliğinin artması ve kullanımının yaygınlaşması sürecinde bize önemli kazanımlar sağlayan fuarda, global pazarın en büyük temsilcileriyle işbirliği projeleri için önemli görüşmeler yaptık. Bu sürecin üniversitemiz, sektörümüz ve ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı