Teknolojide Kadın Derneği’nin bir ilke imza atarak hayata geçirdiği Python ile Yapay Zeka Eğitim programı ilk kadın mezunlarını verdi.
Teknolojide Kadın Derneği’nin bir ilke imza atarak hayata geçirdiği Python ile Yapay Zeka Eğitim programı ilk kadın mezunlarını verdi. Kadınların teknolojinin üretim tarafında yer almasını teşvik etmek ve yapay zekanın üretiminde çeşitlilik yaratmak adına uygulanan program ile 62 kadın dört ay boyunca alanında uzman binlerce mentorun eşliğinde Python ile Yapay Zeka ve Derin Öğrenme eğitimi gördü.
Kadınların teknoloji alanında uzmanlaşmasını ve güçlenmesini sağlayarak kadınlar için sektörde daha çok kariyer fırsatı yaratmayı hedefleyen Teknolojide Kadın Derneği çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye akıllı ve teknolojik bir topluma dönüşürken, kadınların bu alanda ilerlemesine katkı sağlama hedefiyle hareket eden dernek, bu kapsamda Udacity iş birliği ile Python ile Yapay Zeka Eğitim Projesi’ni başlattı. Dört ay süren projede, teknik içeriklerin yanı sıra, soru&cevap oturumları ve sosyal beceri eğitimleri de verildi. Mezunlara sertifikaları, Teknolojide Kadın Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirilen mezuniyet töreninde takdim edildi.
Binlerce mentor ile yapay zeka eğitimi
Uygulamalı bir eğitim programının hazırlandığı proje özelinde, 1.500’den fazla mentor ve alanında uzman isimler bu çalışmada yer aldı. Türkiye’nin yapay zeka ve derin öğrenme alanında ihtiyaç duyduğu uzman insan kaynağına katkı sağlayan program çerçevesinde Udacity eğitmenleri ve Oxford Üniversitesi’nden Devrim Sönmez’in katılımıyla her hafta canlı oturumlar düzenlendi. Dört ay süren proje sürecinde, Python ile Yapay Zeka ve Derin Öğrenme konularındaki teknik eğitimlerin ardından, Türkiye’nin tanınmış isimleri tarafından bu projeye özel olarak hazırlanan sosyal beceri içerikleri de eğitim alan kadınlara sunuldu. Eğitimler sonunda başarılı olan 39 kadın uluslararası geçerliliğe sahip Udacity Nanodegree sertifikası, 18 kadın ise katılım sertifikası aldı.
‘’Türkiye’de teknoloji alanında çalışan kadın oranı yüzde 9.91’’
Türkiye’de teknoloji sektöründe çalışan kadın oranının yalnızca yüzde 9.91 olduğunu belirten Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, “2019 yılında teknolojide uzman insan çeşitliliğini yaratmak ve teknoloji alanında özellikle kadın motivasyonunu, uzmanlığını ve istihdamını artırmak misyonuyla Teknolojide Kadın Derneği’ni kurduk. Amacımız, dijital dünyanın gerektirdiği uzmanlık becerilerini insanlara kazandırmak ve teknoloji sektöründe kadın istihdamını artırmaktı. Bugün, Wtech Akademi’de başta İş Analistliği, SQL Database Yönetimi, RPA Developer, Test Mühendisliği, Oyunlaştırma gibi konular olmak üzere Siber Güvenlik, IOS Mobil Yazılım Uzmanı, Etkili Android Geliştiricisi, Sanallaştırma gibi farklı birçok konuda eğitimler veriyoruz. Python ile Yapay Zeka Eğitim Projesi de bu programlarımızdan biri. Türkiye’de teknoloji sektöründe çalışan kadın oranı çok az. Aynı zamanda ülkemizde yapay zeka uzmanlarının yüzde 76’sı erkek, yüzde 24’ü ise kadınlardan oluşuyor. Teknolojide Kadın Derneği olarak, fırsat eşitliği yaratabildiğimiz ve teknoloji sektörüne kazandırdığımız her kadın için çok mutluyuz. Bu proje ve sürdürülebilir eğitimlerin yanında gençlere desteklerimiz de devam ediyor. Farklı eğitimler ve iş birliklerimizle binlerce gence ulaşıyor, mezun olan gençlerimize istihdam desteği sağlıyoruz. Her gün yaşamımızda daha çok hissettiğimiz yapay zeka, büyük veri, veri analizi, artırılmış ve sanal gerçeklik gibi teknolojiler artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Hedefimiz, kadınların yapay zeka ve makine öğrenimi, derin öğrenme gibi konularında gelişimlerini desteklemek ve yanlarında olmak.’’ şeklide konuştu.
‘’Yapay Zeka’nın 16 trilyon dolarlık bir potansiyeli bulunuyor’’
Yapay Zeka’nın 2030 yılında dünya ekonomisinde yaklaşık 16 trilyon dolarlık bir paya ulaşmasının beklendiğini belirten Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Bakiler Şahin, ‘’Kadınların her alanda olduğu gibi teknolojide de temsiliyetinin artırılması büyük önem taşıyor. Kadınların işgücüne katılımını erkeklerin seviyesine çıkarırsak, ekonomimiz yüzde 20 daha fazla büyüyecek. Teknolojide Kadın Derneği olarak, farklı proje ve çalışmalarımızda Yapay Zeka kritik öneme sahip. Yapay Zeka’nın 2030 yılında dünya ekonomisinde yaklaşık 16 trilyon dolarlık bir paya ulaşması bekleniyor. Gençlerin, araştırmacıların, özel sektörün ve üniversitelerin Yapay Zeka hamlesinin bir parçası olması önem taşıyor. Biz bu gruplar içinde kadınların eş payda yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Yapay Zeka’nın üretiminde çeşitlilik yaratmak amacıyla 7 ay önce başlattığımız Python ile Yapay Zeka Eğitim projemizde 30 kadın yönetici ve 32 üniversite mezunu genç kızımız uzman isimlerin mentorluğunda eğitimlerini tamamladı. Mezunlarımız, uluslararası geçerliliği olan Nanodegree Sertifikası almaya hak kazandı. Bu öğrencilerimizin istihdam süreçlerini de başlattık. Bu vesileyle, tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Projemizi destekleyen kurumlara da teşekkürlerimizi sunuyoruz.’’ şeklinde konuştu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı