Halkbank’tan 2050 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdü Halkbank, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) tarafından kurulan küresel işbirliği Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne (NZBA) katıldı.
Halkbank’tan 2050 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdü
Türk bankacılık sektöründe çevre duyarlılığıyla sürdürülebilirlik konusunda pek çok alanda öncü rol üstlenen Halkbank, bu vizyonunu yeni bir seviyeye taşıyarak uluslararası alanda yeni bir yolculuğa başlamış oldu. Halkbank, çalışmalarını ve yatırımlarını Paris İklim Anlaşması doğrultusunda net sıfır emisyon hedefleriyle uyumlu hale getirme taahhüdü vererek, Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne katıldı.
NZBA, Paris Anlaşması doğrultusunda 2050 yılına kadar tüm kredi ve yatırım portföylerinde net sıfır sera gazı salımı taahhüt eden ve küresel bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 40’ını temsil eden bankaları bir araya getiriyor. UNEP FI tarafından oluşturulan ve 41 ülkeden 111 bankanın üye olduğu Birlik, global reel ekonominin net sıfır emisyona geçişinin desteklenmesinde bankaların hayati rol üstlendiklerini kabul ederek, öncü bankaların en iyi uygulamalarını paylaşıyor ve uluslararası ölçekte tutarlı bir çerçeveyle karbonsuzlaştırma stratejilerinin uygulanmasına destek oluyor.
Net-Sıfır Bankacılık Birliği’nin üyeleri hangi taahhütte bulunuyor?
Birliğe üye bankalar;
Halkbank, faaliyetlerinde, emisyon azaltma hedeflerini göz önünde bulunduracak
Halkbank, Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne katılarak önümüzdeki dönemde başta elektrik üretimine yapılan yatırımların yanı sıra kurumsal ve ticari krediler segmentinde, ayrıca hisse senedi ve tahvil kaynaklı emisyon konularında, karbon emisyonu azaltma hedeflerini göz önünde bulunduracak. Banka, üyeliği doğrultusunda ilk etapta net sıfır karbon yolculuğunda bilime dayalı kılavuzlar kullanarak 2030 veya daha yakın bir tarih için bir ara hedef belirleyecek.
Gelecek nesillere yaşanabilecek bir dünya bırakma düşüncesiyle sürdürülebilirliğe odaklanan pek çok uygulamayı iş süreçlerine taşımaya devam ettiklerini vurgulayan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Bankacılık sektörünün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iklim değişikliğiyle mücadelede belirleyici olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle Paris İklim Anlaşması doğrultusunda 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmaya yönelik küresel bir çabanın içinde yer almayı çok önemsiyoruz ve bu sürece dahil olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Halkbank olarak reel sektörümüzle birlikte çalışarak, sıfır emisyon yolculuğundaki geçiş planlarında müşterilerimizi destekleyeceğiz ve iklimle ilgili alınması gereken önlemlerin hızlandırılması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” şeklinde konuştu.
Finans sektörünün iklim için seferber edilmesinde kritik önem taşıyan Net-Sıfır Bankacılık Birliği, 2021 yılının Nisan ayında 43 kurucu üyenin katılımıyla kuruldu. Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi’nin (UNEP FI) çağrısıyla toplanan ve BM İklim Eylemi ve Finansmanı Özel Elçisi Mark Carney’nin başkanlığını yaptığı Net Sıfır için Glasgow Finansal İttifakı’nın (GFANZ) bankacılık bileşeni olarak öne çıkan Birlik, portföylerini ve operasyonlarını Paris İklim Anlaşması doğrultusundaki hedeflerle uyumlu hale getirmeyi taahhüt eden bankaları bir araya getirmeye odaklanan en büyük küresel girişimlerdendir.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı